EPA/Atef Safadi

Ukrajinskom stepom se valjaju tela mrtvih vojnika, a da još nije ni počela odlučujuća bitka za koju se ne zna ko će prvi udariti, gde, ni kada.

Snage kijevskog režima definitivno su izgubile Soledar, grad u centru odbrambene linije Bahmut (Arjomovsk) – Seversk. Najskromnije procene govore da je tu poginulo do 6.000 ukrajinskih vojnika, a “Independent” javlja da su u Soledaru nađena i dva mrtva Britanca. IRusi priznaju da ih ova pobeda nije koštala jeftino. Soledar je branjen od jula, a poslednjih nedelja ukrajinske linije su naglo popustile.

Ukrajinski rezervisti u sredu su se požalili preko interneta da su ih oficiri napustili, a iste noći ruske snage opkolile su preostale u stambenom bloku u centru grada. Ukrajinci su odbili da se predaju i ostali da se bore do smrti, a to se pripisuje propagandnoj kampanji kijevskog režima koji ubeđuje svoje vojnike da će biti mučeni u zarobljeništvu. Pripadnici ruske privatne vojne kompanije Vagner tvrde da su jednu grupu opkolili u soliteru i pozvali ih da se predaju, ali da je nekoliko Ukrajinaca skočilo s petog sprata na beton.

Biznismen Jevgenij Prigožin, navodni osnivač Vagnera, tvrdi da je u centru Soledara nađeno oko 500 poginulih Ukrajinaca. Izveštači s terena objašnjavaju da poslednjih dana ukrajinska vojska nije mogla da izvlači ranjene pošto su svi putevi bili pod vatrom, pa su oni jednostavno umrli od rana i hladnoće na temperaturi od minus 12 stepeni Celzijusa. Preživeli su se povukli u Poštu i hodnike četiri od sedam rudnika soli i Vagnerovci su sišli za njima. U četvrtak u podne živih ukrajinskih vojnika bilo je još samo u rudniku soli broj 7.

Za to vreme, četiri prepolovljene ukrajinske brigade povukle su se u okolna sela, pokušavajući da spreče Ruse da se ukline između Severska i Bahmuta koji je već obuhvaćen s tri strane, pa je sve teže snabdevanje nekoliko ukrajinskih krupnih jedinica. Vladimir Zelenski položio je venac na groblje 124. brigade u Lavovu u moru krstača. On je poručio da je odbrana Soledara ispunila svoju svrhu, jer je kupljeno vreme da Ukrajina primi novo oružje sa Zapada.

Američki “Vol strit žurnal” prenosi reči ukrajinskog pukovnika da će morati da se povuče iz Bahmuta jer su “njegovi gubici nesrazmerno veći od ruskih”. Ali nije sigurno da je pukovnik bio potpuno iskren, pošto je primećeno i pregrupisavanje ukrajinskih trupa iz Limana i Konstantinovke u Seversk, radi ojačanja odbrane, pa možda čak i kontraudara prema Soledaru.

Poslednja linija

Na Donbasu su Ukrajinci postavili tri linije odbrane. Prva kod Severodonjecka i Lisičanska pala je letos. Ako napuste utvrđene rejone od Bahmuta do Severska, moraće da se bore na poslednjoj liniji Konstantinovka – Kramatorsk – Slavjansk, posle koje nema velikih mesta s betonskim višespratnicama sve do Dnjepra.

Stižu tenkovi iz Nemačke

Ruski izvori navode da se za prolećnu ofanzivu Kijev uzda u dva korpusa sa oko 75.000 vojnika koji su obučavani u zemljama NATO, a od toga je polovina u tehničkim rodovima vojske i logistici. Upravo za te korpuse NATO je namenio poslednji paket pomoći u oružju, uključujući oko 50 haubica manjeg kalibra i 90 američkih i nemačkih BVP bredli i marder, kao i francuske lake tenkove AMX-10.

Britanci najavljuju isporuku tenkova čelendžer 2, ali u neizvesnoj količini. Poljska će Kijevu ustupiti 10 tenkova nemačke proizvodnje leopard 2, kao i Finska, pa ni Berlin više neće moći da odlaže isporuku. Iako nemačkim tenkovima stručnjaci priznaju kvalitet, oni podsećaju da se leopard 2 pokazao neotpornim i na starije sovjetske rakete fagot prilikom turske intervencije u severnoj Siriji.

Ruska armija za to vreme dobija T-90 M s proizvodne trake, a od početka rata dokumentovano je uništenje samo tri tenka ovog tipa. Ipak, najveća misterija je gde će se i kada pojaviti oko 150.000 mobilisanih Rusa koji još nisu ni blizu fronta.

Zapad je počeo da predaje Kijevu oružje sopstvene proizvodnje, nakon intervjua načelnika ukrajinskog generalštaba Valerija Zalužnog “Tajmu” u kom je naveo da mu je za nastavak rata potrebno oko 300 tenkova i 500 BVP. Tako se ispostavilo da je ruska armija uništila praktično sve što je Kijev imao početkom rata, a samo tenkova je bilo dva puta više nego u arsenalima Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije zajedno.

Takođe je uništen i makar veliki deo sovjetskog naoružanja iz skladišta NATO država, bivših članica Varšavskog ugovora. Osvanule su i fotografije spaljenih jugoslovenskih M-80 A koje je Slovenija dala Kijevu.

Svuda rovovi i minska polja

Ukrajinska vojska se sprema i za mogući novi napad ruskih kopnenih snaga na Kijev iz Belorusije. Iz tog razloga su odbrambeni položaji na severu zemlje već pripremljeni ili ojačani, rekao je u utorak general-potpukovnik Aleksij Pavljuk, koji je odgovoran za odbranu Kijeva.

Rovovi se kopaju i zapadno, u Rovnenskoj oblasti, čime se utvrđuje cela granica s Belorusijom. Kopaju se rovovi, a da bi se sprečilo brzo napredovanje ruskih tenkova, postavljena su šira minska polja. Rusija je rasporedila određene trupe u Belorusiji duž granice sa Ukrajinom, ali vojni stručnjaci smatraju da nisu dovoljno brojne za napad. Ipak, to je odvuklo deo ukrajinskih trupa s fronta na Sever.

Za to vreme, izbeglica iz Ukrajine je sve više. UNHCR je saopštio da ih je u evropskim zemljama ukupno oko 7.967 miliona.

Od toga ih je najviše u Rusiji, gde je utočište potražilo 2,852 miliona ukrajinskih državljana, pa u Poljskoj 1,563 miliona, Nemačkoj 1,021 milion, Češkoj 478.000, Italiji 168.000, dok ih je u drugim zemljama po manje od 100.000.