Kličković oštetio RS za 2,5 miliona KM

0

Bivši premijer RS Gojko Kličković

 

 

 

Izveštaj koji tereti 13 osoba za 19 krivičnih dela opisuje višemilionske prevare kojima je novac predviđen za izgradnju završio na privatnim računima, javila je Radio-televizija RS.

 

U dokumentu, koji je u poseduje RTRS, navodi se da je samo odlukom tadašnjeg predsednika Vlade RS Gojka Kličkovića, budžet Srpske oštećen za više od 2,5 miliona KM.

 

Deset miliona litara dizel goriva, namenjenog za izgradnju tadašnjeg Srpskog Sarajeva, uvezeno je bez plaćanja poreza i akciza, navodi se u izveštaju.

 

Načelnik Kriminalističke policije RS Gojko Vasić rekao je da su ukupne dokazane štete nešto manje od deset miliona KM, a da su prisvojena sredstva oko sedam miliona KM.

 

Iz Srbije izručen u BiH

 

Bivši premijer Republike Srpske Gojko Kličković uhapšen je sredinom 2006. u Beogradu po međunarodnoj poternici, koju je za njim raspisala RS. Izučen je Sudu BiH godinu dana kasnije. Kličković je bio u bekstvu od 1998. nakon što je uz kauciju pušten iz zatvora zbog optužnice za zloupotrebu položaja i falsifikovanje dokumenata. U Srbiji je tražio državljanstvo ali je taj njegov zahtev odbijen.

U izveštaju se dodaje da je 218.000 litara nafte, za koju nije plaćen nikakav porez, umesto za izgradnju grada predato kabinetu predsednika RS, pa je bez evidencije u knjigovodstvu, grad Srpsko Sarajevo oštećen za 61.000 KM, a budžet Srpske za 77.000 KM.

 

Tadašnji predsednik Izvršnog odobra Srpskog Sarajeva Boško Lemez tvrdi da je nafta plaćena i da je sve dokumentovano, te da je za takve poslove zadužena finansijska služba.

 

U izveštaju MUP-a RS se navodi da je sa računa grada Srpsko Sarajevo preduzeću "Holding Jugovo" iz Smederava isplaćeno je 158.500 KM, a da računi nikada nisu ispostavljeni i evidentirani u izveštaju grada.

 

Nalog za plaćanje dao je tadašnji načelnik gradskog Odeljenja za finansije Ignjat Elčić koji, takođe, tvrdi da je sve dokumentovano i da je za to odgovorno knjigovodstvo.

 

"Vidi se da je nesklad, prema onome što je upućeno otpremnicama prema Sarajevu i onoga što je prešlo jednu i drugu granicu, a pogotovo šta je isporučeno Istočnom Sarajevu", rekao je Vasić.

 

Vasić kaže da su nelegalni tokovi novca privukli i kriminalce, te da su zbog toga obračuni kriminalnih grupa u Istočnom Sarajevu postajali sve češći.

 

O kriminalu u slučaju izgradnje u Srpskom Sarajevu četiri godine su istraživali posebna jedinica za istrage MUP-a i pripadnici CJB Istočno Sarajevo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here