Vesti
Dr Vladimir Baščarević, Jovica Milovanović, dr Miloš Joković, Veran Matić, Nenad Prokić, Leri i Čeril Blejk i Aleksandar Hangiman

U okviru Nacionalnog dana davanja koji organizuje Srpski filantropski forum prikupljena su sredstva za kupovinu aparata za neuromonitoring za koji su donaciju izdvojili Ambasada Malteškog reda zajedno sa Ministarstvom zdravlja.

Ovaj uređaj omogućava izvođenje operacija pacijenata sa spasticitetima nogu.

Do sada su pacijenti – deca slati u Tursku i SAD za ovakve operacije.

“Zahvaljujući ovom uređaju mi smo  nakon edukacije naših lekara spremni da započnemo operacije na kičmi kod dece koji  kao posledicu imaju onesposobljavajuće spasticitete nogu. U početnoj fazi imaćemo pomoć iskusnih lekara iz Nemačke sa kojima smo već dve godine u kontaktu. Na taj način  moći ćemo da formiramo ekipu uz pomoć iskusnih hirurga iz Nemačke, kako bi što pre počeli sa  ovim operacijama u našoj Klinici, čime ćemo smanjiti troškove koji  su izdvajani za slanje dece u inostranstvo, plaćanje bolničkih troškova i putovanja (svaka operacija košta više od 20.000 eura). Ovim će se bitno smanjiti i napori pacijenata i pratilaca kada je reč o prevozu.” – rekao je Miloš Joković direktor Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Vrednost ovog aparata je oko 8 miliona dinara, a polovinu sume donirala je Ambasada Suverenog Vojnog Malteškog reda u Republici Srbiji zajedno sa LDS Čeritiz Srbija iz Solt Lejk Sitija iz Sjedinjenih Američkih država, Aleksandar Hangimana i Menpauer Grup Srbija

Klinika za neurohirurgiju

“Ambasada Suverenog Vojnog Malteškog reda u Republici Srbiji izražava svoje izuzetno zadovoljstvo fiinalizacijom ovog važnog projekta. Humanitarni projekti ambasade su redovno svake godine prisutni kroz brojne inicijative, pokušavamo zajedno sa svojim sponzorima da obezbedimo najpotrebnije i ovo je jedan od uzornih projekata, sigurno najvažniji za nas ove godine. Odlični bilateralni odnosi Republike Srbije i Suverenog Vojnog Malteškog reda su na ovaj način dobili još jednu potvrdu. Zahvaljujem Vladi Republike Srbije, direktoru Jokoviću i Veranu Matiću na dragocenoj pomoći tokom ove saradnje dve države” izjavio je predstavnik Ambasade u Beogradu i izaslanik ambasadora Alberta di Luke (Alberto di Luca), Nenad Prokić.

“Do sada je potrošeno više od 1,5 miliona eura samo za slanje dece na ovu operaciju u inostranstvo preko Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu. Sada su stvoreni preduslovi da se ova operacija obavlja u našoj zemlji i time oslobode fondovi za lečenje drugih bolesti za koje ne postoji uslovi u našoj zemlji” rekao je Veran Matić izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma koji je u isto vreme i predsednik Nadzornog odbora za lečenje dece u inostranstvu.

Današnjem uručivanju donacije prisustvovali su i predstavnici LDS Čeritiz Srbija (LDS Charities Serbia),  Leri i Čeril Blejk (Larry i Cherill Blake, Aleksandra Hangimane iz Menpauer Grup Srbija, i Jovica Milovanović zamenik direktora Kliničkog centra Srbije.

Ova sredstva su prikupljena u okviru obeležavanja Nacionalnog dana davanja koji je po treći put organizovao Srpski filantropski forum 9. oktobra 2020. godine (rođendan Mihajla Pupina).

Leri i Čeril Blejk

Tokom kampanje povodom Nacionalnog dana davanja 2020. godine, prikupljeno je ukupno preko 5 miliona dinara za podršku Nacionalnom prevodilačkom centru za znakovni jezik, za ugradnju lifta za osobe sa invaliditetom na bazenu u Šapcu i za pomenuti uređaj za Kliniku za neurohirurgiju.

Ovaj dan obeležava se u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag Fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here