Klinton: Ugrožena nacionalna bezbednost SAD

0

"Trebalo bi da ovaj američki deficit i dug posmatramo kao pitanje od značaja za nacionalnu bezbednost, a ne samo kao ekonomsko pitanje", rekla je ona na panelu američkih parlamentaraca koji preispituje budžet za spoljne poslove za fiskalnu 2011, prenela je agencija Blumberg.

 

"Za mene je potresno kada se setim da smo pre 10 godina imali izbalansirani budžet, i da smo bili na putu da otplatimo dug Sjedinjenih Američki Država", ukazala je ona, osvrćući se na vladinu fiskalnu situaciju tokom poslednje godine vladavine njenog supruga Bila Klintona.

 

 

Zabrinuta za nacionalnu bezbednost: Hilari Klinton

Klintonova je predočila da je u vreme kada je bila senator Njujorka od 2001. do 2009. godine "sa užasavanjem" gledala kako SAD "ostaju bez najvećeg uticaja koji bi ikada mogle imali u svetu i najvećih mogućnosti koje bi ikada mogle imati" u međunarodnim poslovima.

 

 

Ona je dodala da je neodrživa "pozicija u kojoj su SAD dužnička zemlja u takvom obimu kao što su sada, sa projekcijama da će deficit biti prisutan još dugo u budućnosti", ukazala je Klintonova.

 

Bela kuća je projektovala rekordan budžetski deficit od 1,6 biliona (hiljada milijardi) dolara u fiskalnoj 2010, posle budžetskog manjka od 1,4 biliona dolara u 2009. Prema prognozi kongresnog Biroa za budžet, deficiti će tokom sledećih 10 godina iznositi ukupno šest biliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here