EPA/Massimo Percossi
Dritan Abazović

Vlast u Crnoj Gori opet se trese. Ovog puta inicijativu za smenu vlade pokrenuo je njen potpredsednik i lider URA Dritan Abazović. Na to su odgovorili ministri i od njega zatražili da on podnese ostavku, a premijer Zdravko Krivokapić je podneo Skupštini inicijativu za smenu Dritana.

Bio je ključni čovek prilikom formiranja ove vlade, a sada ima glavnu ulogu u njenom rušenju. Rođen je pre 36 godine u Ulcinju i već više od decenije pliva u političkim vodama.

Nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja u Sarajevu upisuje Fakultet političkih nauka, a 2019. godine je odbranio doktorat. Treba napomenuti da je bio jedan od osnivača političke partije Pozitivna Crna Gora 2012, koja je tada osvojila sedam mandata, a Abazović je postao najmlađi član tog saziva Skupštine Crne Gore. Nakon podela u partiji, 2014. godine Abazović napušta tu stranku, i funkcioniše kao nezavisni poslanik do 2015. kada se priključuje novoosnovanoj URA. Usavršavao se na Univerzitetu u Oslu, gde je završio “Studije mira”, a bio je učesnik stručnih programa u SAD, Luksemburgu, Austriji, Belgiji, Španiji, Sloveniji. Abazović je uvek propagirao ideju multikulturalnosti koje se nije odrekao nijednog trenutka, a pojašnjavao je zašto su ga svojevremeno nazivali “albanskim četnikom”.

– To je sinonim za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – pojasnio je Abazović u kampanji pred izbore koji su održani u leto 2020. i koji su svrgli Mila Đukanovića sa političkog Olimpa.

Pre dve godine je izazvao bes na društvenim mrežama kada je Skenderbega nazvao Srbinom. Sestra i brat ovog političara, sa kojima je izuzetno blizak specijalisti su medicine, žive u Beogradu, gde grade zavidne profesionalne karijere. To naročito važi za Dritanovog starijeg brata, dr Džihana Abazovića, specijalistu urgentne medicine, koji je priznati stručnjak u oblasti regenerativne medicine i primene matičnih ćelija za lečenje raznih bolesti, o čemu često govori za srpske medije. Bavi se primenom matičnih ćelija u ortopediji, neurologiji i u okviru lečenja virusa korone, a potpredsednik je Asocijacije za biologiju i regenerativnu medicinu.

Dritan pored brata i sestre ima još dvojicu braće koji žive u Sarajevu, a ima i mnogo prijatelja u BiH, posebno među pripadnicima akademske zajednice. Mladi Albanac svoju prepoznatljivost ponajviše duguje Milu Đukanoviću, koji ga je pre nekoliko godina javno u Skupštini Crne Gore nazvao “bitangom”. Iako je krajem godine na jednoj zabavi iz grla zapevao čuvenu “Miljacku”, Abazović priznaje da voli rok i to pogotovu onaj iz osamdesetih godina i otkriva gde ga najradije sluša.

– Ni sad, a ni kao dete nisam previše bio posvećen kupovanju CD-ova, kaseta ili ploča. Jedino gde baš aktivno slušam muziku jeste u kolima tokom vožnje ili u lokalima. Preferiram rok, mada su mi i ostali žanrovi prihvatljivi – kaže ovaj Ulcinjanin.

Prošle godine je, u intervjuu za Face TV u Sarajevu, na pitanje voditelja da li je oženjen rekao:

– Nisam, ne da niko kćerku, možda nisu voleli pošto sam u opoziciji, možda su mi sada veće šanse.