Youtube/Herceg Televizija
Radovan Višković

Sutrašnja sednica Saveta ministara BiH na kojoj bi trebalo da bude raspravljano o zaključivanju međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji takozvane gasne istočne interkonekcije biće prvi ozbiljan test za novu vlast na nivou BiH koju, da podsetimo, u ovom mandatu ne čini Stranka demokratske akcije koja je dosad opstruisala većinu projekata koje je Banjaluka nameravala da radi sa Beogradom.

Izgradnju ovog gasovoda vlasti Srpske su označile kao jedan od ključnih prioriteta u budućnosti, ali ovakvu vrstu sporazuma entiteti ne mogu da sklapaju samostalno već odobrenje mora da da zajednički nivo. Prethodnih nekoliko meseci bošnjački ministri u Savetu ministara odbijali su da podrže takav scenario, a jedan od uslova za formiranje nove vlasti u Sarajevu koje je postavila Banjaluka bila je uprava deblokada ovog, ali i drugih projekata koje bi zajednički trebalo da sprovedu Srpska i Srbija, pre svega hidroelektrana “Buk Bijela” te aerodrom u Trebinju.

Iz Srpske poručuju da će, ako bošnjački ministri ponovo budu odbili da podrže izgradnju istočne interkonekcije, srpski ministri blokirati sve projekte važne za Federaciju BiH.

– Ukoliko do četvrtka gasna istočna interkonekcija ne bude uvrštena na dnevni red Saveta ministara, moj stav je da sednica uopšte ne treba da bude održana. Smatram da ne treba odlučivati o bilo kojem pitanju dok ne otvorimo prostor za potpisivanje sporazuma koji će omogućiti izgradnju istočne interkonekcije – poruka je ministra Staše Košarca.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je Savet ministara da što pre usvoji predlog za zaključivanje sporazuma sa Srbijom. On je poručio pojedincima iz FBiH da prestanu da opstruišu gasifikaciju Republike Srpske koja je za Srpsku jedan od najvažnijih strateških projekata.

– Republika Srpska neće odustati od realizacije ovako važnog projekta, koji je od vitalnog značaja za dalji ekonomski razvoj. Opstrukcija projekta gasifikacije Srpske traje već nekoliko godina i odmah mora da prestane – reči su Viškovića.

On je istakao da Republika Srpska nema ništa protiv bilo kojeg projekta u drugom entitetu.

Ako do dogovora ne dođe, cela zemlja bi ponovo mogla da stane, baš kada se činilo da će izbacivanjem SDA iz vlasti stvari mogle da postanu relaksiranije. Prema nezvaničnim informacijama, čak devet projekata važnih za Federaciju BiH čeka na odobrenje u Savetu ministara i njihova dalja blokada bi mogla da potpuno blokira razvoj tog entiteta.

Bećirovićev promašaj

Dodatno ulje na vatru dolio je bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović koji je zatražio da na nivou BiH bude sačinjen i usvojen zakon o gasu koji bi regulisao pitanje tržišta tog energenta. Iz Srpske je dobio kategoričan odgovor da je ta ideja čist promašaj i da od toga nema ništa. Poručuju da je energetika isključiva nadležnost entiteta i će tako ostati u narednom periodu. I Bećirovićev potez u Srpskoj tumače kao jedan vid opstrukcije dugo čekanih projekata sa Srbijom.