Pre Liverpulovog stratega četiri njegova zemljaka ostali praznih ruku u supermeču UEFA.

Jirgen Klop (52), koji je na klupi “redsa” od oktobra 2015, još im nije doneo titulu engleskog prvaka (poslednja 1990), ali je prvi posle Rafaela Beniteza (2005) s kojim slavni klub osvaja evropske trofeje. Kao sa Špancem pre 14 godina Liverpul je i šampion Evrope i osvajač Superkupa UEFA.

Klop je trijumfom na Bešiktašovom stadionu u Istanbulu zasladio 800. meč u svojoj trenerskoj karijeri (bio u Majncu i dortmundskoj Borusiji), a postao je i prvi nemački trener s trofejem za Superkup. To nije pošlo za rukom četvorici njegovih zemljaka prethodno.

Dok je to bio dvomeč prvaka Starog kontinenta i osvajača Kupa pobednika kupova (KPK), praznih ruku su ostali Detmar Kramer s evropskim prvakom Bajernom i 1975 (Dinamo Kijev) i 1976 (Anderleht), Udo Latek s pobednikom KPK Barselonom 1982 (Aston Vila) i Oto Rehagel s pobednikom KPK Verderom 1992 (Barselona).

Pošto je KPK ukinut 1999, od tada se za Superkup igra jedna utakmica na neutralnom terenu između evropskog šampiona i osvajača Lige Evrope (ranije Kup UEFA). U utakmici vladara Evrope Bajerna s Liverpulom 2001. na stadionu “Luj Drugi” u Monaku nemački velikan, predvođen Otmarom Hicfeldom, izgubio je s 3:2.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here