Promo

Brz život, mnogo obaveza, moderne tehnologije,… Sve nas je odvelo od nekih starih dobrih navika uz koje su mnoge generacije rasle. Nije potrebno biti mnogo pametan, ali iskren svakako, pa priznati da se često zbog svega modernog odričemo nekih lepih rituala. Jedan, od najlepših, za svakog ko je osetio čari roditeljstva je čitanje knjiga za decu u vreme kada naši naslednici idu na spavanje.

Jednostavno, “anketa” među prijateljima je pokazala da roditelji sve ređe čitaju dečije knjige, pa čak se i ne druže uz slikovnice, pošto to više nije dovoljno “in”. Više je nego jasno da dečiju pažnju zaokupljuju raznorazni ekrani i više nisu u modi knjige za decu, nego raznorazni “jutuberi” koji su postali idoli mlađim generacijama. Nešto što nije instant i baš brzo postaje “aut”, a čak je neverovatno da su se i roditelji “upecali” na razne gedžete koji pružaju “brze slike”. Čitanje knjiga postalo je za mnoge monotono, a nadolazeće generacije na taj “ritual” gledaju kao na nešto što je davno prošlo, pošto se u njihovom svetu čitanje knjiga smatra “malom sramotom”.

Čitanje pred spavanje – kao istorija…

Nekada se činilo da svaki roditelj, uveče ima zadovoljstvo i(li) “zadatak” da pročita neku priču iz dečije knjige ili pokaže slikovnicu svom klincu ili klincezi ali najnovija istraživanja američkog univerziteta u Vašingtonu pokazala su da se deca sve teže uživljavaju u njih, pošto im je sposobnost da se usredsrede u opadanju, tako da se smanjuje i sam užitak u čitanju.

Do ovih šokantnih saznanja naučnici su došli u ispitivanju koje su sproveli među nastavnicima i roditeljima.

Svaki četvrti roditelj je, bez nelagodnosti, priznao da NIKADA ne čita priče deci pred spavanje, dok se svaki treći pohvalio da to radi “čak” dva do pet puta godišnje.

Igrice i TV odvlače pažnju i sa slikovnica

Roditelji priznaju da se njihova deca više raduju aktivnostima gde imaju u vidnom polju ekrane, bilo da je u pitanju gledanje TV, igranje kompijuterskih igrica ili surfovanje internetom. Telefon je stalno u ruci, a više nema mesta za knjigu na dlanu

Nastavnici su priznali da uočavaju smanjenu sposobnost dece na tekst u dužem vremenskom intervalu. Čak 94 odsto nastavnika je priznalo da su periodi usredsređenosti učenika znatno kraći neko ikad pre. Zaključak nastavnika je da roditelji moraju već u predškolskom uzrastu da okupiraju dečiju pažnju knjigama za decu ili bar da čitaju slikovnice, da im raznorazni ekrani ne bi postali jedini izvori zadovoljstva.

Rezultati ovog istraživanja su nastali na primeru 650 nastavnika i preko 3500 roditelja čija su deca imala između tri i devet godina.

Rešenje: knjige na dlanu i dosta priče

Studija iz Londona je dokazala da deca provode više od četiri puta više vremena pred ekranima nego sa knjigom. Tek nešto više od 25 odsto roditelja je priznalo da deci čitaju svakog dana knjige za decu, do više od 35 odsto to radi jednom nedeljno ili ređe. Šokantno zvuči podatak, da je svaki peti roditelj priznao da deci NIŠTA nije čitao dok nisu napunila dve godine!

Podaci sigurno mogu da zabrinu ali od kukanja nad sudbinom neće doći bolje vreme. Naprotiv, ekrani će još više da “zaraze” nove generacije, tako da je jedini način da ih “prevarimo” da se vrate dečijim knjigama i slikovnicama, da nađemo neke nove metode.

Sve je više primera, da roditelji svojim klincima instaliraju online knjige na telefonima ili tabletima, želeći da im ukradu malo pažnje ili da im čuvenim “roditeljskim uslovljavanjima” “doture” knjigu uz zamenu za kupovinu nekog novog nivoa na omiljenoj igrici.

Jednostavno, treba im doneti knjige na dlanu pošto je sigurno da bez pomoći neće imati preveliku želju da uzmu slikovnicu ili neku knjigu za decu… Naravno, priča kako se nekada i šta čitalo, može da da rezultat…

Posetite portal www.knjigenadlanu.com i poručite odmah.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here