Nekoliko puta je menjala lokacije i vlasnike, a čak jedanaest puta je promenila naziv. Ali tokom gotovo tri veka godina postojanja Livraria Bertrand, kako je danas poznata, bila je dom i mesto okupljanja svih ljubitelja pisane reči, kao i stecište brojnih kulturnih dešavanja i debata u Lisabonu.

Otvorena 1732. godine Livraria Bertrand je u Ginisovoj knjizi rekorda označena kao najstarija knjižara na svetu koja i dalje radi.

Knjižaru je otvorio Peter Faure i bila je zamišljena kao mala prodavnica koja je veoma brzo prerasla u omiljeno mesto okupljanja brojnih portugalskih pisaca i intelektualaca u vekovima koji su sledili.

Originalna knjižara je uništena u velikom zemljotresu iz 1755. godine, nakon čega su vlasnici potražili malo stabilniju lokaciju. Danas se knjižara nalazi u delu grada koji se naziva Čado.

Spolja posmatrano knjižara deluje kao obična prodavnica na ćošku. Međutim, kada uđete videćete da je sačinjena od spleta hodnika i prostorija koje se šire duž zgrade.

Mir i tišina koji prožimaju knjižaru čak i tokom najvećih gužvi stvaraju atmosferu kao da se nalazite u crkvi. Iako je više puta renovirana i modernizovana i što u njoj nema ništa specifično starog na određenim mestima videćete “glasnike iz prošlosti” kao što su, na primer, usamljeni stub ili deo opeke koja se izdvaja iz okrečenog zida.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here