Književni život jednog genija – Tomas Man

Vestionline
0
commons.wikimedia.org
Tomas Man

Na današnji dan rođen je Tomas Man, nemački romanopisac i pripovedač, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929. godine. Njegov rad uticao je na mnoge autore za koje će se tek pročuti, poput Hajnriha Bela, Džozefa Helera, Jukia Mišimu i Orhana Pamuka.

Tomas Man rođen je 6. juna 1875. godine u Libeku, u Nemačkoj, a umro je 12. avgusta 1955. godine u sanatorijumu u Kilhbergu, kod Ciriha. On je, stalno pišući i često uzimajući reč u ključnim javnim pitanjima, doživeo i preživeo sva četiri osnovna razdoblja savremene nemačke istorije. U carstvu Hoencolerma proveo je mlade godine i dobar deo zrelosti, a takođe je dobio visoke pohvale za svoje književno stvaralaštvo. Dela iz tog perioda su: romani – Budenbrokovi (1901) i Kraljevsko visočanstvo (1909), pripovetke – Tonio Kreger (1903) i Smrt u Veneciji (1912) kao i političko-esejistički spisi – Fridrih i Velika koalicija (1913) i Razmatranja neopolitičkog (1918).

U Vajmarskoj Republici proživeo je zrelo doba. Bilo je to razdoblje velikog ugleda i brojnih priznanja: Bonski univerzitet mu je dodelio titulu počasnog doktora 1929. godine, među prvima je postao član Odeljenja za književnost nove Pruske akademije umetnosti 1926. godine, nakon toga rodni grad Libek mu je dodelio počasnu profesuru, da bi 1929. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Često je putovao i držao predavanja po zapadnoj Evropi. Dela iz tog perioda su veliki roman Čarobni breg (1924), kao i pripovetka Mario i mađioniar (1930)

Godine Trećeg Rajha proveo je u izgnanstvu. Bio je u otvorenom sukobu sa nacističkim režimom, a njegove reči su iz godine u godinu sve  češće i oštrije sadržavale prokletstvo za Hitlerovu drzavu. 

Koristeći se silom koju su imali, novi vlastodršci su mu oduzeli nemacko državljanstvo i sve počasti koje je dobio do tada. Godine 1937. Man je uzeo čehoslovačko državljanstvo, a pošto je njegova otadžbina postala ugrozena, on je 1938. prešao u SAD.

Od 1934 do 1943. godine iz štampe je izašla tetralogija Josif i njegova braća, a 1939. godine roman Lota u Vajmaru. U ratu napisan roman Doktor Faustus pojavio se 1947. godine.

Tomas Man imao je bogat privatni život. U supruzi je imao sebi doraslog saputnika, a petoro njegove dece delilo je uverenja, sudbinu i slavu svoga oca. Jedan od dva brata, Hajnrih, bio je takođe slavan pisac i veliki humanist. 

Međutim, bilo je i teških i tužnih trenutaka u Manovom životu, počevši od sukoba s bratom preko sinovljevog samoubistva, sve do trenutka kada mu i najbolji prijatelji okrecu leđa na zahtev moćnog režima.

Uprkos tome, Tomas Man je bio čovek koji se uzdizao iznad vremena velikih borbi i pometnji i koji je našao izlaz u radu i stvaranju svojih velikih i svevremenskih književnih dela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here