U trci za predsednika SAD prema predviđanjima profesora Alena Lihtmana pobeđuje Džo Bajden, a prema metodologiji profesora Hemluta Norpota – Donald Tramp.

Na osnovu svojih modela za predviđanje oni su uspešno prognozirali pobednike ranijih izbora, piše “Glas Amerike”.

Profesor istorije na Američkom univerzitetu u Vašingtonu Alen Lihtman prognozira da će pobediti Bajden. On koristi seriju od 13 “ključeva” u vidu pitanja sa odgovorima “tačno” i “netačno”. Odgovor “tačno” donosi poen aktuelnom predsedniku a odgovor “netačno” – njegovom rivalu. Ključevi predviđaju da će kandidat sa najviše poena pobediti na izborima, a u ovom slučaju to je Bajden. Lihtman kaže da se njegova prognoza promenila posle pandemije i masovnih socijalnih nereda posle smrti Džordža Flojda u policijskom pritvoru u maju.

– U roku od samo nekoliko meseci, Donald Tramp i republikanci su od skoro sigurne pobede – gde su samo četiri ključa bili protiv njih – došli do predviđenog poraza sa sedam ključeva – jednim više nego što je potrebno da se predvidi njihov poraz – kaže američki profesor za Glas Amerike.

On dodaje da neće ponovo promeniti svoju prognozu ali da postoje dva faktora koja leže van domena ključeva: suzbijanje glasova i mešanje u izbore.

– Republikansku bazu čine stariji beli muškarci kao što sam ja – i to je deo izbornog tela koji se najviše smanjuje – kaže Lihtman koji je registrovani demokrata.

Lihtmana takođe brine intervencija stranih aktera tokom američkih izbora.

– Znamo da će se Rusi vratiti i možda još snažnije, jer su mnogo toga naučili od 2016 – kaže Lihtman i ističe da će Donald Tramp pozdraviti i iskoristiti svaku rusku intervenciju za koju misli da će mu pomoći da pobedi.

S druge strane, profesor političkih nauka na Univerzitetu države Njujork u Stoni Bruku, Helmut Norpot, je ubeđen da Tramp pobeđuje.

Norpot je zaljučio, koristeći metodologiju “primarni model” da predsednik ima 91 odsto šanse za reizbor, a Bajden devet odsto šnse za pobedu.

Norpotov primarni model koristi statističku reprezentaciju američkih predsedničkih trka sa jednom ključnom metrikom – značajem ranih predsedničkih primarnih izbora.

Norpot ne predviđa da li će Tramp osvojiti i najviše direktnih glasova ove godine ali predviđa da će dobiti 363 glasa a Bajden 175.

“Živimo u eri takozvane `kulture poništavanja`, kada se ljudima sudi na društvenim medijima. Neki možda nisu spremni da priznaju da podržavaju Donalda Trampa jer se to mnogim ljudima ne bi dopalo.”

Norpot kaže da ni pandemija ni protesti “Životi crnaca su važni” imaju ikakav uticaj na njegovu projekciju i tvrdi da aktuelni predsednik sa izrazito boljim rezultatom na primarnim izborima od svog protivnika nikada nije izgubio izbore.”

– Uklesano je u kamenu – kaže Norpot.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here