Tanjug/AP
Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel

Hrišćansko-demokratska unija nemačke kancelarke Angele Merkel (CDU) ukupno 50 godina vlada federalnom republikom starom 71 godinu. Kada ona odstupi na jesen, posle 16 godina na ovoj poziciji, sigurno je pretpostaviti da će je naslediti neki drugi CDU-ovac. Ko će to biti?

U narednih nekoliko nedelja, CDU će održati svoju 33. stranačku konvenciju i izabrati novog lidera. Ko god to bude, biće verovatni kandidat CDU za kancelara kada Merkel odstupi, a gotovo je sigurno da će CDU biti u vrhu na opštim izborima narednog septembra, kada će zauzeti vodeću poziciju u formiranju sledeće vlade.

Trojica muškaraca koji se takmiče za vrh ove stranke nisu poznati van zemlje. Prvi (po abecedi) je Armin Lašet, ministar predsednik Severne Rajne-Vestfalije, dugogodišnji marljivi član stranke čija harizma nije na nivou njegovih kompetencija.

Sledeći je Fridrih Merc, koji je predvodio savet CDU u Bundestagu pre dve decenije dok ga nije izgurala Merkel dok se pripremala za trku do vrha. Nakon što je otišao u privatni sektor i zaradio mnogo novca, on ponovo želi da se vrati.

Treći je Norbert Retgen, predsednik komiteta za spoljnu politiku u Bundestagu. On je kratko bio na poziciji ministra za životnu sredinu sa Merkelovom na čelu dok ga ona nije otpustila.

Ko je Merkelin prećutni favorit?

Lašet je Merkelin prećutni favorit, ako ni zbog čega drugog onda zato što druga dvojica imaju neizmirenih računa sa “Mutti” (mamom), čiji je put do moći posut ne tako nepoklebljivim rivalima. Zbog pandemije koronavirusa, ne znamo još kada i kako će CDU birati novog lidera. Ali bilo da se susretne fizički ili virtuelno, ova stranka će ovog meseca odlučiti o datumu konvencije sredinom januara.

Nema pravog favorita. Merc je dobio 27% podrške u nedavnoj anketi, ali mu popularnost opada. Retgen je imao 16% i uživa u malom porastu. Lašet zaostaje za obojicom, a 21 posto ispitanika koji su zaokružili “nijedan od ponuđenih” pojačavaju nesigurnost.

U svakom slučaju, ko god pobedi u trci u CDU u januaru i postane kancelar u septembru moraće da vlada u tandemu ili čak u trojci. Zbližene pandemijom, koja je favorizovala sile koje jesu na vlasti, CDU i njena bavarska sestrinska stranka, Hrišćanska socijalna unija (CSU) će verovatno obezbediti 35 posto glasova. Malo ulevo, Zeleni bi mogli da dobiju 20 posto glasova, što bi ih činilo prirodnim koalicionim partnerom za CDU/CSU.

Ovaj aranžman balansa moći obećava kontinuitet, što nije posebno uzbudljivo. Nijedan od ovac tri kandidata ne bi pokrenuo revolt protiv Mutti i njenog nasleđa. Naredni nemački kancelar, sigurno je predvideti, biće Merkel bez Angele.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here