EPA/Szilard Koszticsak
Premijer Mađarske Viktor Orban u kampanji Janšine SDS (Foto: Arhiva)

Ko će preuzeti vlast u Sloveniji i Severnoj Makedoniji – snage koje finansira mađarski premijer Viktor Orban ili one koje podržava milijarder i filantrop Džordž Soroš, pitanje je koje bi se moglo postaviti shvate li se ozbiljno polemike koje poslednjih dana kruže u slovenačkim medijima i na društvenim mrežama, prenosi Hina.

Severna Makedonija se nalazi pred novim izborima nakon što je premijer Zoran Zaev, razočaran novim odlaganjem određivanja datuma za početak pregovora s EU, dao ostavku. Prevremeni izbori na proleće, posle ostavke liberalnog premijera Marjana Šareca, čekaju i Sloveniju, osim ako ne uspeju nastojanja lidera desne opozicije i bivšeg premijera Janeza Janše da bez raspuštanja parlamenta formira novu koalicionu vladu.

Kad je reč o Sloveniji, dilema prelazna vlada ili izlazak na birališta još nije rešena. Janšine pokušaje da osigura dovoljno poslaničkih glasova kako bi ga parlament imenovao mandatarom ovih dana prate učestali napadi većine medija i njegovih političkih protivnika.

Janšu prikazuju kao “ekstremnog desničara” sklonog autoritarizmu i “neliberalnoj demokratiji”, koju u Mađarskoj praktikuje Viktor Orban, čija je stranka pod privremenom suspenzijom članstva u Evropskoj narodnoj stranci (EPP).

To bi se, kako navode neki mediji, moglo dogoditi i Janšinoj Slovenačkoj demokratskoj stranci (SDS), koja posredstvom svojih medija širi netoleranciju i lažne vesti o opasnosti od migranata, a Soroša, kako to radi i Orbanov Fides, prikazuje finansijerom levice u istočnoj Evropi i nevladinih organizacija koje od njega primaju velika sredstva.

Ulje na vatru takvih polemika levice i desnice u Sloveniji ovih dana ulio je post na Tviteru bivšeg belgijskog premijera i istaknutog liberalnog zastupnika u Evropskom parlamentu Gija Verhofstata. U njemu je podelio jednu objavu iz makedonskih medija o mađarskim preduzetnicima iz Orbanovog kruga koji su, navodno, uložili više miliona evra u stranačke medije i portale u Severnoj Makedoniji i Sloveniji bliske desnici, što se spominjalo i pre dve godine pred slovenačke parlamentarne izbore.

Mediji u Sloveniji bliski strankama iz dosadašnje koalicije premijera Šareca čak govore o potencijalnoj “orbanizaciji” Slovenije ili čak želji Orbana da “vlada Slovenijom” posredstvom političkih veza, ali i sredstava koja je uložio u institucije mađarske manjine u slovenačkom Prekmurju.

S druge strane, Janšinoj stranci bliska Nova24, tvrdi da slovenačkoj, kao i istočnoevropskoj levici, Soroš posredstvom svojih fondacija osigurava izdašno finansiranje kako bi “posezao u unutrašnju politiku evropskih država”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here