EPA/Dennis Brack
Sedište CIA u Lengliju

Dvoje bivših visokih rukovodilaca američkih obaveštajnih službi, Majk Morel i Avril Hejns, pojavili su se kao najozbiljniji kandidati za pozicije direktora Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) i Centralne obaveštajne agencije (CIA) pod administracijom novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena.

Morel je bio na dužnosti zamenika CIA tokom administracije Baraka Obame od 2010. do 2013. godine kada je u dva navrata bio i vršilac dužnosti direktora te obaveštajne službe.

I Hejsova je pod Obaminom administracijom bila na funkciji zamenice direktorke CIA, ali i na poziciji zamenice savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame.

Rojters nije uspeo da dobije komentare za ove informacije ni od Morela, ni od Hejnsove, a predstavnik Bajdenovog tranzicionog tima odbio je da razgovara na tu temu.

Međutim, u uticajnim demokratskim krugovima se izražava oprez jer su i Hejsova i Morel radili u CIA u vreme kada je ta agencija primenjivala nedozvoljene tehnike ispitivanja osumnjičenih islamskih ekstremista, koje je senatski Komitet za obaveštajna pitanja kasnije označio kao “torturu”.

Među imenima potencijalnih kandidata pominju se još i Majkl Leter, bivši zvaničnik u direkciji za službe bezbednosti američke vlade i direktor Nacionalnog centra za antiteorizam, i Majk Rodžers, bivši kongresmen iz redova Republikanske partije koji predsedavao komitetom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here