EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis za DW kaže da je kancelarka Angela Merkel propustila veliku šansu da Evropu povede u pravcu federacije. Prelomni trenutak je, smatra, bila kriza evra.

– Nedostajaće mi Angela Merkel – kaže za DW Janis Varufakis, bivši grčki ministar finansija.

– Znate, ona je politički protivnik. Mislim da je nanela mnogo štete evropskoj ideji na dugi rok, ali ko god da dođe posle nje, sigurno neće biti bolji. Zato se veoma plašim da ću za godinu, dve ili deset uhvatiti sebe kako mislim: Bože, nedostaje mi Angela! – rekao je Varufakis u prvoj epizodi podkasta DW na engleskom jeziku „Merkel’s last dance“, posvećenog analizi ere Angele Merkel.

Merkel je odavno najavila da će se povući iz politike po završetku ovog, svog četvrtog, mandata na mestu kancelarke. Naredni parlamentarni izbori u Nemačkoj su na jesen sledeće godine.

Varufakis spada u najžešće kritičare Angele Merkel. On je svega nekoliko meseci 2015. godine bio ministar finansija levičarske Vlade u Grčkoj, tokom teške finansijske krize koja je pogodila zemlju.

On je nazvao krizu evra prelomnim momentom u istoriji kada je trebalo napraviti veliki korak napred. „Angela Merkel je izneverila i nas i Nemce i Evropljane i svoje nasleđe jer je imala konzervativni pristup u shvatanju svojih političkih mogućnosti. Verovala je da je imala manje moći kao kancelarka Nemačke, nego što je zapravo imala.“

Varufakis smatra da je najveća greška Merkel to što se najkasnije od krize evra nije zalagala za tesno povezanu, federalnu Evropu. – U proteklih dvadeset godina od Merkel nisam vide ništa što bi ličilo na evropsku viziju – rekao je on.

Na pitanje DW, koga bi voleo da vidi kao kancelara, Varufakis je iznenađujuće izabrao predsednika Bundestaga Volfganga Šojblea, ranijeg nemačkog ministra finansija sa kojim je imao žestoke okršaje tokom krize evra.

– Premda je njegovo razumevanje evropskog kapitalizma ozbiljno pogrešno, a njegova vizija Evrope i posebno privrženost merama štednje katastrofalni, Šojble bi kao kancelar mnogo ranije primorao Evropu da se odredi prema ideji federacije – dodao je Varufakis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here