EPA/JIM LO SCALZO
Donald Tramp

Glavni grad SAD nije deo neke savezne američke države. Te posebne okolnosti su, tokom protesta, dovele do spora između Trampa i gradske vlade Vašingtona.

Ko ima moć: predsednik ili gradonačelnica?

Mjuriel Bauser, gradonačelnica Vašingtona DC, izabrala je jasne reči za ono, što se u njenom gradu odigralo u ponedeljak uveče. „Uvela sam zabranu izlaska od 19 sati“, napisala je ta članica Demokratske stranke na svom Tviteru-nalogu. Ona je tako želela da spreči nasilne nerede i pljačke.

Ali, policija se 25 minuta pre početka zabrane izlaska besno ustremila na demonstrante pokreta „Black Lives Matter“. „Federalna policija pucala je ispred Bele kuće na mirne demonstrante koji nisu provocirali. To je otežalo rad gradske policije. Besramno!“

Federalna policija raščistila je prostor ispred Bele kuće kako bi američki predsednik Donald Tramp mogao pešice da ode do Crkve svetog Jovana, prekoputa sedišta Vlade, kako bi se tamo fotografisao.

Ta apsurdna situacija samo je jedan primer na kojem se jasno vidi neobičan status koji ima grad Vašington DC. Glavni grad SAD nije u saveznoj državi, a nije ni samostalna savezna država. Poređenja radi, situacija je recimo sa nemačkim gradovima Berlin i Bremen.

Vašington u Predstavničkom domu ne predstavljaju ni senatori ni poslanici. Oznaka DC u imenu grada je „District of Columbia“. Svi pokušaji aktivista da taj distrikt postane država do sada su propadali. Da bi došlo do takve promene, morala bi za to da glasaju oba doma američkog Kongresa, a mnogi republikanci, koji imaju većinu u Senatu, protiv su toga da američki glavni grad postane država.

U protivnike se ubraja i aktuelni predsednik. „DC nikada neće postati država“, rekao je Tramp u maju ove godine. „Zašto bi? Da bismo dobili još dva demokratska senatora i pet poslanika u Kongresu?“ On tu aludira na većinsko demokratsko biračko telo u glavnom gradu.

Guverner/ka odlučuje

U političkom sistemu SAD, savezne države imaju veliki stepen autonomije: guverner ili guvernerka odlučuju kako će se u njihovim državama organizovati izbori, kako će izgledati obrazovni sistem, ali i u kom obimu i koje policijske snage će biti angažovane u određenim situacijama. Međutim, Vašington nema guvernera, ali je zato sedište Savezne vlade SAD. A to znači da se Tramp u ekstremnim situacijama poput ove može da se ponaša kao mali kralj. Poruka dakle glasi: Vašington nije grad gradonačelnice Bause, to je njegov grad.

Predsednik može da angažuje tajne službe, koje se brinu za njegovu bezbednost, ili Nacionalnu gardu – da se pobrine za „red i zakon“, kako je on to najavio. Pa čak i ako to znači progon mirnih demonstranata iz parka pred Belom kućom. Prostor oko sedišta Vlade nije pod nadležnošću vašingtonske gradske policije. Za bezbednost oko Bele kuće se, između ostalih, brine tajna služba – podređena Trampu.

Virdžinija odbila da vojno pomogne Trampu

Ovog utorka su na ulice glavnog grada SAD izašla oklopna vojna vozila. Tramp je guvernere saveznih država okarakterisao kao „slabe“, jer ne čine mnogo da spreče proteste. On pak želi da u svom sopstvenom kraljevstvu upotrebi još žešće mere. Odnosno – protiv demonstranata će angažovati još više vojnika Nacionalne garde.

Ali, nisu priskočile u pomoć sve savezne države na koje se Tramp oslanjao. Nema jedinstva čak ni kog susednih država, Virdžinije i Merilenda, koje graniče s Vašingtonom. Dok je guverner Merilenda, republikanac Lari Hogan na molbu ministra odbrane, Marka Espera poslao stotinu vojnika u Vašington, Ralf Nordam, demokratski guverner Virdžinije odbio je to da uradi.

Razlog odbijanja: molba Savezne vlade SAD da se pošalju dodatni vojnici u Vašington nije bila dogovorena s gradonačelnicom Vašingtona. „Čim je stigao taj zahtev, vrlo brzo smo saznali da to nije zahtev gradonačelnice Bauser, niti je to sa njom dogovoreno“, izjavio je Nordamov portparol Klark Merser. „Na osnovu izjava predsednika, imamo dodatni razlog za zabrinutost, s obzirom na to da Vlada želi da iskoristi Nacionalnu gardu za eskalaciju, a ne za deeskalaciju situacije.“

Navodno je Trampova vlada u ponedeljak predložila da preuzme kontrolu nad policijom Vašingtona dok traju protesti. Grad je to odbio. „Vašingtonski policajci i dalje su podređeni gradonačelnici Bauser“, saopštio je šef štaba Mjuriel Bauser. Tramp, dakle, još uvek ne može u Vašingtonu da se predstavlja kao kralj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here