Srbija se diči sportskim talenatima. Neki do vrhunskih dometa ne mogu uzlaznom linijom korak po korak, nego se se probiju okolnim stazama, prečicama, krivudavim brdskim cestama, daleko od pažnje javnosti.

Sedam dana pred NBA draft buknula je vest o otkazu sedmorice mladih košarkaških zvezda poput Zvezdinog Boriše Simanića, uzdanica Mega Bemaksa Nikole Miškovića, Andrije Marjanovića, zatim Igokeinog Dalibora Ilića i Zorana Paunovića iz FMP-a. Šta više, srpski pojedinci poznatiji američkoj javnosti Filip Petrušev iz Gonzage i Nikola Popović sa Boston koledža su otkazali prijave u foto-finišu.

Na draftu sa petoricom Evropljana u prvoj rundi našlo se mesto i za srpskog košarkaša, potpuno nepoznatog sportskoj javnosti.

Alen Smailagić (19) je pronašao svoj put do 39. pika drafta. Počeo je u KK Beko iz beogradskog naselja Kotež, na levoj obali Dunava.

Odlične partije ne prođu nezapaženo, “kockice su se poklopile” da se Smailagić uvrsti u juniorsku reprezentaciju Srbije i beleži vrhunsku sezonu u svojoj kategoriji s 21.7 poena, 11.2 skoka po utakmici, kao i 1.9 blokada po meču. Ujedno u to doba privlači pažnju skauta i generalni menadžer Santa Kruz Voriorsa, Golden Stejtove filijale iz Razvojne NBA G lige, Kent Lejkob odlučuje se za dovođenje mladog centra.

Da bi postao “ratnik” neophodno je bilo da ga sin vlasnika celokupne franšize sa juga Kalifornije Džoa Lejkoba pretome na draftu Razvojne lige 20. oktobra prošle godine. Saut Bej Lejkersi su pristali da predaju četvrtog pika. Alen je dakle vrlo lako mogao da završi i u Holivudu sa Lebronom Džejmsom.

Smailagić je odigrao 47 utakmica protekle sezone i za 17 minuta na parketu je prosečno beležio devet poena i četiri skoka.

Pelikasni i Voriorsi sklapaju razmenu tokom samog NBA drafta. Sa 39. mesta Nju Orleans prosleđuje Smailagića za dva pika druge runde 2021. i 2023. godine.

Nadmašio je i prvotimca Partizana Vanju Marinkovića, poslednjeg 60. pika na draftu, startera crno-belih, učesnika evropskih mečeva i kandidata za reprezentaciju. I na sam Vanjino spominjanje je uticala dobra volja Vlada Divca, Peđe Stojakovića i Sakramento Kingsa.

Verovali ili ne, Smailagić je bolje plasiran od Nikole Jokića (41.), Predraga Danilovića (43.), Željka Rebrače (54.) i Igora Rakočevića i Dejana Bodiroge (51.). Kompletirana je petorka Srba koji su postali deo franšize Voriorsa, ačine je i Ognjen Kuzmić, Nemanja Nedović, Kosta Perović i Vladimir Radmanović.

Lepa vest po srpsku košarku, ostaje još da se vidi da li će ga trostruki šampion u prethodnih pet godina zadržati ili njegova prava proslediti drugim klubovima, te da li će se dobro razviti ili se radi o novom Radisavu Ćurčiću, Rastku Cvetkoviću i Milletu Iliću.

Izvor:
F. Rodić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here