Ko je Gžegož Bronovicki: Rudar iz Jaščova koga su tražili po kruševačkim birtijama!

0

Boem među fudbalerima: Gžegož Bronovicki u duelu sa Darševilom iz Rendžersa
 

Kako sa ove vremenske distance urnebesno deluju reči nekadašnjih čelnika Crvene zvezde, predvođenih Draganom Stojkovićem Piksijem, izgovorene leta 2007.godine:

"Jeste li videli kakvog smo beka doveli. Može da igra i na levoj i na desnoj strani. Ubojit je u ofanzivi. A na meču između Poljske i Portugala stavio je u džep Kristijana Ronalda", ponavljala je tadašnja vrhuška kluba sa Marakane.

 

I zaista Gžegož Bronovicki, kome Crvena zvezda do 24. novembra mora da isplati 840 hiljada evra, nije stigao u Ljutice Bogdana kao tikva bez korena. U selektorskoj eri Lea Benhakera na klupi Poljske imao je status neizostavnog člana startne postave, dok je pre dolaska u Crvenu zvezdu imao i oreol jednog od najboljih igrača varšavske Legije. Verovalo se u prvom trenutku da je Zvezda angažovala beka iz orbite…

 

Transfer Bronovickog bio je jedan jedan od ključnih razloga za euforiju navijača Crvene zvezde tog leta 2007.godine, ponavljanja rečenice da njihov voljeni klub konačno ima tim dostojan Lige šampiona. Međutim, za dve sezone u redovima najtrofejnijeg srpskog kluba odigrao je svega 13 mečeva i savršeno se uklopio u okvire haotičnog stanja na Topčiderskom brdu. Bio je jedan od aktera dugogodišnje cirkuske predstave kojoj nije bila potrebna žena sa bradom za potpuni uspeh…

 

Više od svega voleo pivo i pljeskavice

"Brono", odvojen od rodne Poljske, bio je uvek tempirana bomba u svlačionici Crvene zvezde koja je pretila da raznese ceo tim. Na Marakani i danas, i to bez humora, prepričavaju Gžegožov gaf iz Kruševca kada je na noge digao kompletan klub. Nezadovoljan činjenicom da ga je Aleksandar Janković izostavio iz starne postave Bronovicki je zaplakao i u krokodilskim suzama, trčeći, napustio hotel.

Emotivni slom skupo plaćenog Poljaka naterao je kompletan stručni štab Crvene zvezde da krene u poteru za njim. Našli su ga tek posle sat vremena u jednoj zadimljenoj kruševačkoj birtiji sa flašom piva i pljeskavicom ispred sebe
"Pustite me, hoću da jedem pljeskavicu“, kroz suze je pričao Bronovicki.

Bio je to jasan signal da Zvezda mora da raskine saradnju sa Poljakom. Međutim, naplata je morala da stigne. Teško da će neko iz Crvene zvezde nakon što isplate Poljaku 840 hiljada evra poslati Bronovickom SMS sledeće sadržine:

"Brono živeli".

P.S. Bronovicki je završio karijeru, a jedan od čelnika Zvezde se nedavno šalio kako mora da plati kartu do Poljske i ispred nekog dragstora pronađe Gžegoža kako bi ga u pijanom stanju naterao da potpiše reprogram dugova.

 

Slučaj Bronovicki, koji će na kraju Crvenu zvezdu odvojiti od 840 hiljada evra, jedan je od najjačih dokaza improvizacije i nedostatka pravog skautinga na Marakani. Jer i pored toga što je bio standardan reprezentativac Poljske, Bronovicki nikada nije zaintrigirao pažnju klubova iz zapadne Evrope. Možda i zbog toga što su emisari timova iz najjačih liga znali i sakrivene karakterne crte iskusnog beka koje su u Crvenoj zvezdi morali da izučavaju pune dve godine.

 

Postojali su stranci i sa slabijim učinkom u crveno–belom dresu od Bronovickog, ali retko ko je imao tako ležeran odnos prema obavezama od Poljaka koji je počeo da igra fudbal iz nehata. Rođen u selu Jaščov Gžegož, ili kako su ga u Zvezdu zvali „Brono“, radio je kao rudar do 17 godine kada je potpisao pristupnicu za malo poznati klub Bogdana iz Lečne. Mada je imao strahovit uspon u karijeri, već posle nekoliko treninga u Crvenoj zvezdi bilo je jasno da je preskočio nekoliko razreda u fudbalskoj obuci.

 

Tada su i čelnici Crvene zvezde shvatili da su se prebrzo upustili angažovanje skupocenog beka, a mrak im je pao na oči kada su videli da između Bronovickog i profesionalnog fudbala ne može da stoji znak jednakosti. Poljak je i u porazima i u pobedama bio ravnodušan, mirno je čitao knjigu na beogradskom aerodromu dok je ostatak ekipe pokušavao da se stegne uoči važnog meča sa APOEL na Kipru.

 

Emociju, i crtu fudbalskog boema pokazao je tek kada je počela da mu kasni plata. Finasijska oskudica dala je legitimitet emotivnoj poljskoj duši da se raspusti do krajnjih granica. Umesto na terenu Bronovicki se trošio u beogradskim klubovima, odlazio u domovinu bez znanja kluba pravdajujući takve poteze nostalgijom.

Treneri Zeman, Đurovski i Kosanović čupali su kosu sa glave svaki put kada je "Brono" dolazio na treninge sa „kesama“ na očima, a rast forme pokazao je tek posle kompletnih zimskih priprema odrađenih pod komandom Aleksandra Jankovića. Imao je važnu ulogu u pobedi u večitom derbiju odigranom pred praznim tribinama Marakane (4:1). Međutim, bila je tamo samo epizoda kratkog daha u ludoj beogradskoj avanturi luckastog i dobroćudnog Poljaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here