Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Titulu najboljeg poslastičara na svetu poneo je belgijski proizvođač čokolade Pjer Markolini.

Njemu je nagradu dodelila Vorld pejstri stars (World Pastry Stars), italijanska organizacija kuvara iz zemalja poznatih po konditorskim proizvodima i čokoladi, a ovime je belgijska reputacija vrhunskog proizvođača čokolade učvršćena.

Markolini je poznat po svom minimalističkom stilu, njegove čokolade prodaju se kao luksuzni pokloni, od kojih neke i za više od 100 dolara. Njegovi butici nalaze se u mnogim zemljama, od Nemačke do Kine, prenosi Indikator.ba.

Svoj prvi butik otvorio je u Briselu prije 25 godina. Kako je rekao za Rojters, nagradu vidi kao potvrdu svog “ludog projekta koji pokušava obnoviti, preoblikovati, promeniti, modernizovati svet poslastičarstva i svet čokolade”.

Nada se da će čokolada doneti ljudima bar malo utehe u teškim vremenima pandemije Covid-19.

– U tmurnom smo periodu zbog pandemije. Mislim da je najbolje što možete učiniti da ostanete kod kuće sa pločicom cokolade, s kutijom pralina – rekao je on.

Belgija se može pohvaliti zanatom čokolade koji datira iz 1912. godine, kada je Žan Neuhaus smislio praline. Međutim, poslednjih godina ta zemlja se suočila s jakom konkurencijom iz inostranstva, od Kanade do Malezije, gde svoje proizvode plasiraju kao “belgijski stil” ili “prema belgijskom receptu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here