EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Kada američki sekretar za odbranu Lojd Ostin doputuje u Berlin 19. januara, sastaće se prvi put sa svojim novim nemačkim kolegom Borisom Pistorijusom. Kancelar Olaf Šolc je danas nominovao Pistorijusa za naslednika Kristin Lambreht, koja je dan ranije podnela ostavku na svoju funkciju nakon niza pogrešnih koraka.

Šezdesetdvogodišnji socijaldemokrata je iznenađujući izbor da bude sledeći ministar odbrane. Pistorijus je bio ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije od 2013. godine, ali do sada nikada nije bio na saveznom nivou. Na njega se gleda kao na pragmatičnog, angažovanog kreatora politike koji obavlja stvari brzo i efikasno.

On će preuzeti svoj novi portfelj u ključnom trenutku, dok se Nemačka bori sa prevratima u svojoj globalnoj odbrambenoj i bezbednosnoj politici izazvanim sukobom u Ukrajini.

Osim obavezne službe u Bundesveru, nemačkim oružanim snagama, 1980-1981, Pistorijus nema vojnog iskustva. Međutim, kao ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije, stekao je reputaciju praktičnog političara koji je stavio unutrašnju bezbednost i borbu protiv političkog ekstremizma visoko na svom dnevnom redu.

Kakav je njegov odnos sa kancelarom Olafom Šolcom?

Obojica su rođena u gradu Osnabriku na severozapadu zemlje, gde je Pistorijus ranije bio gradonačelnik. Kao i Šolc, Pistorijus pripada konzervativnom krilu Socijaldemokratske partije i poznat je po pragmatičnom političkom stilu. Činjenica da ga je Šolc nominovao za naslednika Lambrehta, prekršivši njegovo samonametnuto “pravilo rodne ravnopravnosti”, znak je da kancelar veruje Pistorijusu da efikasno vodi nemačku vojsku.

– Sa svojom kompetentnošću, odlučnošću i velikim srcem, on je prava osoba da vodi Bundesver kroz ovu istorijsku prekretnicu – rekao je Šolc u izjavi.

Kakav je Pistorijusov stav o slanju borbenih tenkova u Ukrajinu?

Očekuje se da će Nemačka kasnije ove nedelje odlučiti da li će Ukrajini isporučiti borbene tenkove Leopard, što je pitanje koje je za Šolca bila crvena linija. Pistorijus nije učestvovao u tekućim diskusijama o ovom pitanju, ali njegov čvrst stav o pitanjima unutrašnje bezbednosti sugeriše da bi možda bio spreman da vodi agresivniju vojnu politiku protiv Rusije nego što je to činio njegov prethodnik.

Šolc je za njega rekao: “On nije samo prijatelj i dobar političar, već i neko ko ima veliko iskustvo u bezbednosnoj politici, koji je veoma otvoreno i blisko sarađivao na svojoj prethodnoj funkciji u Bundesveru i koji takođe ima snagu i smirenost koja vam je potrebna za tako veliki zadatak s obzirom na trenutnu prekretnicu. Uveren sam da je to neko ko može da radi sa trupama i koji će se vojnicima veoma dopasti.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here