Printscreen
Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić

Bez promene stava Prištine, neće biti rezultata u pregovorima sa Beogradom, kaže nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ocenjujući poslednju rundu dijaloga u Briselu na najvišem političkom nivou i ističe da odgovornost za neuspeh razgovora snose, pre svega, EU i SAD koje, kako kaže, imaju odlučujući uticaj na Prištinu, a ništa nisu učinili između dve runde dijaloga.

Milivojević je naveo da je posle jučerašnjeg sastanka u Briselu jasno da Aljbin Kurti ima podršku u svom pristupu dijalogu i da je reč o strategiji pritisaka na srpsku stranu da odustane od svojih stavova i učini ustupke prištinskoj strani i da prihvati Kurtijevu platformu za dalje pregovore.

– Jučerašnji rezultat je ponavljanje onoga od pre mesec, mesec i po dana i jasno je da, ukoliko nema promene stava Prištine, nećemo imati nikakav rezultat – smatra Milivojević.

Kako kaže, dijalog podrazumeva razgovor o normalizaciji i mora da se nastavi tamo gde je zaustavljen, ali da ne mogu da se pokreću nove teme dok se ne ispune ranije preuzete obaveze, pre svega vezane za Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština.

– Posle jučerašnjih dešavanja u Briselu bespredmetno je da se ide u neki sledeći dijalog pod istim uslovima, jer Srbija ni pritiscima ni na bilo koji drugi način, neće učiniti ustupke prištinskoj strani i razgovarati na platformi iza koje stoji Kurti – navodi Milivojević.

Na pitanje da li iza te platforme stoji samo Kurti ili i Vašington i Brisel i sa kim Vučić pregovara u Briselu, Milivojević kaže da Beograd odavno pregovara sa Zapadom i da je to potpuno jasno jer je Zapad, na čelu sa Vašingtonom, i rodonačelnik kosovske državnosti.

– Da li su oni to zajedno formirali kao strategiju ili ne, za nas je nevažno jer, kada se pogleda rezultat, nastupaju sinhronizovano i utisak je da nečinjenjem Vašington i Brisel podržavaju Kurtija i da je to svojevrstan pritisak na Srbiju da prihvati promenu svog stava – navodi bivši diplomata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here