commons.wikimedia/Bobik
Jezero Gazivode

Novinar Berat Bužalja je u emisiji “Frontal” na prištinskoj T7 otkrio neke detalje iz posete Vašingtonu i međusobno nezadovoljstvo u kosovskoj delegaciji.

Bužalja je rekao da je Alijansa za Budućnost Kosova (ABK) zatražila da ime jezera Gazivode u sporazumu u Beloj kući bude pod imenom “Ujman”, a ne Gazivode.

Dodao je da je naziv Gazivode ostao u sporazumu i da ABK nije mogla da promeni tekst sporazuma. Zbog toga je, prema njegovim rečima, dat predlog da se jezero nazove Trampovo jezero.

Bužalja je govorio i da li je tačka sporazuma o Gazivodama promenjena nakon što je ABK zapretila napuštanjem vlade.

– U ABK su bili nezadovoljni, rekli su da će napustiti vladu. Promene su izvršene u četvrtak popodne, kada je stranama predstavljen nacrt, a strane iznele svoje primedbe. U petak je najavljeno napuštanje vlade, Bela kuća je razgovarala sa Haradinajem, rekli su ovaj tekst prolazi, ko ima problem s tim, imaće problem sa nama. Sporazum se nije promenio, u petak su morali da potpišu – rekao je Bužalja.

– Strane su znale agendu dve nedelje pre, kada su otišli tamo obe strane su imale primedbe. Srpska strana je bila veoma nezadovoljna zbog Izraela, zato nije potpisan zajednički nacrt – rekao je Bužalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here