EPA/ AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY / HA
Sukob u Nagorno-Karabahu

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da se u Karabahu poštuje primirje, „uprkos lokalnim provokacijama“.

– Uprkos lokalnim provokacijama, prekid vatre se generalno poštuje. Jermenska strana će se i dalje pridržavati primirja – napisao je Pašinjan na Fejsbuku.

Sa svoje strane, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan, takođe je istakla da jermenska strana poštuje primirje u Karabahu.

– Ministarstvo odbrane Jermenije još jednom zvanično izjavljuje da se jermenska strana strogo pridržava humanitarnog primirja uspostavljenog od 8 časova (5 po srednjoevropskom vremenu). Izjave Azerbejdžana da je jermenska strana navodno prekršila humanitarno primirje nisu istinite i predstavljaju otvorenu provokaciju – napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, s tim u vezi, jermensko Ministarstvo odbrane pridaje značaj što skorijem uvođenju jasnih parametara za poštovanje režima prekida vatre, početku procesa razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenika, kao i tela poginulih.

Vlasti u Karabahu: Baku krši primirje

Državna služba za vanredne situacije nepriznatog Nagorno-Karabaha saopštila je da su azerbejdžanske oružane snage upotrebile ratno vazduhoplovstvo u karabaškom gradu Martuni.

– Azerbejdžanska strana takođe je prekršila primirje u mirnim naseljima. Neprijatelj je upravo upotrebio vojnu avijaciju protiv grada Martuni, grubo narušivši sporazum o humanitarnom prekidu vatre – navodi se u saopštenju službe na Fejsbuku.

Međutim, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana demantovalo je optužbe o upotrebi avijacije.

– Vest koju je jermenska strana objavila o upotrebi vojne avijacije u Azerbejdžanu nije tačna i predstavlja dezinformaciju – saopštila je pres-služba azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana saopštilo je da je jermenska strana prekršila dogovor.

„Grubo kršenje sporazuma o prekidu vatre od strane Jermenije. Grad Tartar i okolna sela su pod napadom artiljerije jermenskih oružanih snaga, počev od 8.05 26. oktobra“, navelo je ministarstvo odbrane Azerbejdžana na Tviteru.

Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha reklo je da su to dezinformacije i da su azerbejdžanske snage pokrenule raketni napad na jermenske vojne položaje na severoistočnoj liniji fronta.

Američki Stejt department objavio je ranije zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, Zograba Mnacakanjana i Džejhuna Bajramova o humanitarnom primirju od 5 časova po srednjoevropskom vremenu.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime