pixabay.com

Odluka da se od 1. juna delimično otvore granice Bosne i Hercegovine unela je dosta zabune u javnosti, a ko može da pređe granicu i za koga zabrana i dalje važi objasnila je portparol Granične policije BiH Franka Vican.

Vican je rekla da je ulazak u BiH dozvoljen državljanima susednih zemalja Srbije, Crne Gore i Hrvatske i oni u BiH mogu ući s pasošem ili ličnom kartom, dok zabrana ulaska i dalje ostaje za državljane drugih zemalja.

Izmenom odluke Veća ministara od 2. juna ulazak u BiH dozvoljen je i maloletnim strancima koji su u pratnji roditelja ili staratelja koji su državljani BiH, kao i strancima čiji je supružnik državljani BiH.

Zabrana ulaska u BiH ne odnose se ni na vozače i suvozače teretnih vozila koji obavljaju međunarodni prevoz robe, a zabrani ne podležu ni posade i kabinsko osoblje aviona čije je krajnje odredište BiH.

U slučaju međunarodnog prevoza robe boravak posade teretnog vozila ograničava se najviše na 12 sati, pojasnila je Vican u razgovoru za Fenu koji prenosi portal Kliks.

Podsetila je da su otvoreni i granični prelazi na aerodromima u BiH gde će se primenjivati odredbe ranijih odluka o dodatnim uslovima za ulazak stranaca u zemlju uz poštovanje propisanih epidemioloških mera.

Ona je pomenula da se zabrana ne odnosi ni na ulazak za zdravstvene radnike koji dolaze u BiH radi angažmana u struci, zatim na osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje, prekogranične radnike, strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, vozače i pratioce u slučajevima prenosa posmrtnih ostataka, šefove država i predstavnike njihovih ambasada…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime