pixabay.com

Ako paleontološka zajednica prihvati Kertisov rad, supersaurus će sebi obezbediti titulu najdužeg poznatog dinosaurusa.

Supersaurus (Supersaurus vivianae) oduvek je smatran jednim od najvećih i najdužih dinosaurusa. Njegova dužina je bila procenjena na 34 metra. Međutim, sada istraživači misle da je drevni stanovnik Zemlje bio još duži i da je dostizao od 39 do 42 metra.

Paleontolozi su došli do ovog zaključka nakon što su shvatili raniju grešku i ponovo analizirali fosilne ostatne supersaurusa.

– Procenjujemo da je to najduži dinosaurus ikada, a to zaključujemo na osnovu analize dovoljnog broja fosila, pošto su ostaci drugih dinosaurusa fragmentarni i teško je precizno proceniti njihovu dužinu – kaže Brajan Kertis, glavni autor studije.

Studija Kertisovog tima je pokazala da je pre 150 miliona godina, u periodu jure, supersaurus mogao da dostigne dužinu od 39 metara od njuške do vrha repa.

Istraživači za sada ne mogu sa sigurnošću da tvrde ko je rekorder kada je reč o dužini dinosaurusa koji su članovi porodice diplodocidi (Diplodocidae) – najveće porodice životinja tog vremena vremena. Njegova “pobeda” još uvek nije zvanična. Neka nedavna istraživanja su pokazala da je to mogao biti i argentinosaurus, za kog se pretpostavljalo da je mogao da ima i 30-35 metara dužine, dok druge procene kažu da je mogao da naraste i do 40 metara.

Kertis veruje da je odrasli supersaurus dosezao 39 metara, ali mogao je da bude i još tri metra duži. Njegovo istraživanje (koje, međutim, još nije objavljeno u recenziranom časopisu) predstavljeno je onlajn 5. novembra na godišnjoj konferenciji Društva za paleontologiju kičmenjaka. Ako paleontološka zajednica prihvati Kertisov rad, supersaurus će sebi obezbediti titulu najdužeg poznatog dinosaurusa.

Tekst o najvećim dinosaurusima pročitajte ovde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here