EPA

Poslednje jedinice ruskih mirovnjaka, koje je predvodio general-pukovnik Andrej Serdjukov, napustile su Kazahstan i uputile se ka Moskvi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Time je povlačenje mirovnih snaga ODKB zvanično završeno, kako je i planirano.

– Sa aerodroma Nur Sultana i Almatija u Republici Kazahstan poletela su četiri aviona vojno-transportne avijacije Rusije sa mirovnjacima. Tim avionima će se vratiti kući poslednje jedinice mirovnjaka i komanda mirovnim kontingentom na čelu sa Serdjukovom”, preciziralo je Ministarstvo.

Komandant misije istakao je da su mirovnjaci ODKB uspešno obavili zadatke u Kazahstanu i da nije bila dozvoljena nijedna provokacija protiv njih.

– Kontingent mirovnih snaga pet zemalja rešio je postavljene zadatke. U isto vreme su mirovnjaci pokazali visoku spremnost na akcije, profesionalnost i organizovanost – naveo je Serdjukov.

Sa svoje strane, ambasador Rusije u Kazahstanu Aleksej Borodavkin kaže da su mirovnjaci ODKB briljantno i u potpunosti izvršili svoje zadatke.

– Naši protivnici će morati dobro da upamte da će, ako pokušaju da “ugrizu” Rusiju i naše saveznike, ostati bez “zuba” – naglasio je ambasador u obraćanju na svečanoj ceremoniji ispraćaja ruskog kontingenta kolektivnih mirovnih snaga ODKB u otadžbinu.

Prema podacima ruskog vojnog resora, iz Almatija je obavljeno više od 100 letova aviona Il-76 i An-124 vojno-transportne avijacije Ministarstva odbrane Rusije ka Čkalovsku u Podmoskovlju, u Ivanovo, Uljanovsk, Jerevan, Dušanbe i Minsk, kako bi mirovnjaci bili vraćeni kućama.

Kazahstan su ranije napustili mirovni kontingenti Jermenije, Belorusije, Tadžikistana i Kirgizije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here