Youtube/Sputnjik Srbija
Krim

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine ocenjuje izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o Krimu kao nastavak zalaganja međunarodne zajednice za „deokupaciju“ poluostrva.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pripremio je izveštaj o kršenju ljudskih prava na Krimu, pritom se dokument oslanja na informacije koje su na daljinu prikupljene na teritoriji Ukrajine. U dokumentu se govori o navodnoj neobjektivnosti ruskog pravnog sistema na poluostrvu i navodnim mučenjima zatvorenika.

„Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uzelo je u obzir izveštaj i smatra ga nastavkom zalaganja međunarodne zajednice u cilju deokupacije Krima koje se odrazilo u deklaraciji učesnika ‘Krimske platforme’“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ukrajinska strana istovremeno je pozvala da međunarodna zajednica poveća pritisak na Rusiju.

Samit „Krimska platforma“, koji je inicirala Ukrajina, održan je u Kijevu 23. avgusta. Na njemuse raspravljalo o „vraćanju“ kontrole nad Krimom. Na sastanku je učestvovalo više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je početak samita uspešnim i rekao da je na „Krimskoj platformi“ stvorena „moćna međunarodna koalicija za oslobađanje Krima od okupacije Rusije“.

Krim je postao ruski region nakon referenduma u ​​martu 2014. godine. Ukrajina i dalje Krim smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here