EPA/Antonio Bat

Putovanje na odmor u zemlje za koje postoji upozorenje Ministarstva spoljnih poslova Austrije može izazvati problema prilikom povratka u Austriju.

Stanovnici Austrije odskoro mogu, bez ograničenja, ponovo da putuju u brojne zemlje, ali ko se na odmoru zarazi korona virusom i zbog toga bude sprečen da radi, može izgubiti pravo na platu, a u najgorem slučaju i posao, upozoravaju eksperti za radno pravo.

Austrija je od sredine meseca otvorila granice, to jest ukinula obavezan dvonedeljni karantin za 31 zemlju EU, EFTA i Evropskog ekonomskog prostora. Među tim zemljama nisu zemlje Zapadnog Balkana, ali ni Velika Britanija, Švedska, Portugal, Turska, Rusija, Ukrajina, Rusija.

Ako se neko vrati iz regiona u kojem postoji rizik od zaraze korona virusom ili postoji sumnja da se zarazio, on ne sme na radno mesto. Na osnovu toga poslodavac ne mora da mu plaća platu u vremenu trajanja odsustvovanja, a može mu dati i otkaz. Takođe upozoravaju da poslodavac može, ako se radi o nepoštovanju upozorenja, tražiti i obeštećenje.

Direktor Instituta za radno i socijalno pravo Univerziteta Linc Elijas Felten ističe da zaposleni prema poslodavcu generalno ima obavezu vernosti.

Prema njegovim rečima, zaposleni je pravno gledano “na sigurnoj strani”, ako putuje u zemlje za koje ne postoji upozorenje.

Ko se u takvoj zemlji zarazi, može od trećeg dana oboljenja na bolovanje, a ako mora “samo” u karantin, onda, kako smatra Felten, poslodavac mora do jedne nedelje izostanka radniku da isplati platu.

Međutim, ko se zarazi u zemlji za koju postoji upozorenje prete mu radne posledice do otkaza, upozorava Felten.