EPA/Mika Schmidt

Zapadne zemlje imaju četiri specijalna izaslanika za region Zapadnog Balkana – pored Stjuarta Piča, najnovijeg kandidata Velike Britanije, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija takođe imaju emisare na Balkanu.

Miroslav Lajčak je specijalni predstavnik EU, preuzeo je tu funkciju u aprilu 2020, prenosi Reporteri i dodaje da je Lajčak ranije bio ministar inostranih poslova Slovačke.

Za razilku od EU, SAD imaju dva emisara za ovaj region – Gabrijela Eskobara i Metjua Palmera.

Eskobar je specijalni predstavnik za Zapadni Balkan koji je ovu funkciju preuzeo u septembru ove godine. Do tada je bio zamenik šefa misije SAD u Srbiji.

Palmer je specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, a na to mesto je došao sa pozicije zamenika pomoćnika državnog sekretara i izaslanika za Zapadni Balkan.

Evropskoj uniji i SAD pridružila se i Velika Britanija koja je u četvrtak imenovala Stjuarta Piča za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

Pič, koji nosi titulu “Ser”, bio je šef Vojnog komiteta NATO i šef odbrambenog štaba Ujedinjenog Kraljevstva. On je 2000. godine bio i komandant vazdušnih snaga NATO na Kosovu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here