EPA/MAST IRHAM
Arijana Grande

Tinejdžeri se, kako za “Vesti” tumači predsednik Foruma za strateške studije Instituta društvenih nauka dr Neven Cvetićanin, poistovećuju sa poznatim ličnostima zato što im je privlačan njihov primer.

– Današnje generacije mladih su “sajberdeca” i sve što ih zanima traže putem interneta, od ponašanja i vaspitanja do načina oblačenja. Identifikuju se sa poznatim ličnostima, na neki način im veruju i zato ih i biraju. Ali, nisu deca kriva, oni su samo kolateralne žrtve našeg sajber, modernog doba, koje podseća na neku džunglu. U takvim okolnostima deca odrastaju – kaže naš sagovornik.

U novinama, na internetu, na televiziji je, podseća nas Cvetićanin, svakodnevno se može videti širok spektar ovih ličnosti a deca su, ukoliko nemaju neke druge aktivnosti, posvećena tome. On se osvrnuo i na jedan važan momenat, rezultat koji pokazuje različit dijapazon u izboru ličnosti, kao odraz različitih stremljenja mladih. Kao pohvalnu je ocenio činjenicu da je među ispitanom decom određen broj njih za idole izabrao Teslu, Đokovića i Maska.

– Na osnovu ovog istraživanja i izjašnjavanja, uočavaju se dve grupe mladih. Ovi koje sam pomenuo, uzore traže u inteligenciji, pameti i veštinama, jer su sebe usmerili prema uspehu, shodno svojim meritokretskim afinitetima i oni su najperspektivniji mladi deo društva. Drugi deo tinejdžerske populacije ceni one uspešne iz zabavljačkog sektora. Moguće da je to proizvod turbulentnih događanja u protekle tri decenije, gde je proizvedeno više istorije nego što možemo da svarimo – pojašnjava ovaj stručnjak.

Na naše pitanje zašto među idolima mlade generacije nema političara, odgovara da posle jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita nije bilo vladara u punom kapacitetu.

– Izostanak političara sa liste omiljenih može se tumačiti time što mladi ne učestvuju u političkim zbivanjima, a ne učestvuju zbog pragmatične svesti da su u sferi politike ograničene mogućnosti za dokazivanje. Odnosno, da su Srbija i Balkan trenutno u politici objekt, a ne subjekt kao što smo i bili u vreme Broza. Mladi hoće da budu subjekt tih dešavanja – kaže Cvetićanin, koji smatra da su mladi današnjice manje naivni od generacija rođenih pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina.

Te nove generacije, prema njegovim rečima, osećaju i redosled veličina, odnosno, kako je naveo, da akteri političke scene imaju najviše šanse na ovom prostoru, dok im je domet ograničen u međunarodnim zbivanjima. Da li će, kaže Cvetićanin, odabrati put nauke kao Tesla, biznisa kao Mask ili sporta kao Nole, to je lični izbor tinejdžera prema afinitetima koji se vidi po tome kome daju prioritet pri odabiru uzora .

– Postoji i ona druga grupa mladih koje bi nazvao “blejači”, a uzore vide u Baki Prasetu i Ceci, jer misle da može da se živi “na foru”. Mada je zabava nešto što se tretira kao “da mi vreme prođe”, ipak i tu treba uložiti neku vrstu truda i u toj grupi ima ambicioznih – priča ovaj sociolog.

Ovi opredeljeni za zabavu, prema rečima našeg sagovornika, nasedaju na ono što im mediji serviraju, dok oni prvi, sami biraju svoj put.

– U svakoj generaciji ima i jednih i drugih – zaključio je Cvetićanin.

Uspeh bez granica

– Ono što je pokazalo istraživanje je da su dobro usmereni mladi koji su odabrali svetske, a naše ljude, pa i inostranog biznismena Maska, jer oni žele uspeh van granica domovine. To je razlog zašto veliki broj njih odlazi u inostranstvo, jer vide da mogu da urade nešto veliko u svom životu – ukazuje naš sagovornik kako taj deo tinejdžera razmišlja u sajber džungli, ali i društvenoj koja vlada u Srbiji i svetu.

Talenat je kao voda

– U Srbiju su došli svetski tokovi, ona više nije lokalno društvo kao u vreme sankcija kada je folk bio broj 1. U tim planetarnim tokovima, kako pokazuje istraživanje, deo mladih vidi neke prednosti, i sutra će raditi u kompanijama poput Epla i Simensa – ukazuje Neven Cvetićanin.

On ističe da je talenat kao voda, ne može ga niko zaustaviti, pa se, kako je naveo, mogu očekivati i neke nove Tesle za najviše dve decenije.

– Tinejdžer kome su danas ove ličnosti uzor, možda sutra i sam nekom postane idol, kao što je Đokoviću to bio Pit Sampras, pa je danas on postao idol mladih generacija – kaže Neven Cvetićanin.

SUTRA – Ko su idoli mladima u Srbiji (3): Novac kao motiv