Foto: MN Press
Fudbalska reprezentacija Srbije

Jeste da je Svetsko prvenstvo u Kataru za godinu dana, ali selektor Dragan Stojković mogao bi da se nađe na mukama, onim slatkim. Mesta će biti za 23 igrača i moglo bi da se dogodi da Piksiju spisak putnika za Mundijal bude mali kako bi poveo sve koje želi.

Kostur tima Srbije se prilično iskristalisao tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje su završene na čudesan način pobedom u Portugalu da direktan plasman sa prvog mesta u grupi.
Jasno je da će lider ove generacije na drugom uzastopnom Mundijalu biti kapiten Dušan Tadić, a sigurno je da će još nekoliko mesta biti već unapred kaparisano.

Otkako je Piksi seo na klupu „orlova“, šansu u dresu reprezentacije dobilo je 30 igrača na osam kvalifikacionih utakmica, računajući i dve prijateljske provere protiv Katara, koje nisu imale rezultatski značaj. Ipak, značile su selektoru da proveri dodatne snage koje nisu imale veću minutažu u mečevima za bodove.

Startnih 11 iz Lisabona predstavlja i okosnicu nacionalnog tima, ti momci su izneli najveći teret na putu za Katar i prilično je logično da se i nađu među putnicima za Mundijal, uz još neke koji su imali zapaženiju ulogu.

Kapiten je vukao kapitenski. Dušan Tadić je odigrao svih osam kvalifikacionih utakmica i proveo 611 minuta na terenu, najviše od svih „orlova“. Još trojica su odigrala sve mečeve, Aleksandar Mitrović (530 minuta), Filip Kostić (537) i Dušan Vlahović (489).

Zanimljivo je da su Sergej Milinković-Savić i Strahinja Pavlović proveli najviše minuta na terenu posle Tadića, po 585, iako su obojica preskočila po jedan meč.

Sedam nastupa zabeležio je i Nemanja Gudelj uz 488 minuta, koliko su utakmica upisali i Nemanja Radonjić (252), Nemanja Maksimović (185) i Luka Jović (119), ali su njih trojica mahom priliku dobijala sa klupe.

Izgleda da je mesto prvog golmana rezervisano za Predraga Rajkovića, branio je na šest mečeva i ako sve bude kako treba, izvesno je da će zlatni „orlić“ čuvati mrežu Srbije i u Kataru.
Nešto manju minutažu (450) ima stub odbrane Nikola Milenković, jer je pauzirao tri utakmice, jednu zbog suspenzije i dve zbog povrede, ali njegovo ime na spisku mundijalskih putnika definitivno nije upitno kada je reč o defanzivcima.

Gledano prema pozicijama, Rajković i Marko Dmitrović bi trebalo da budu golmani, a, prema trenutnoj situaciji, za treće mesto bi se borilli Mile Svilar, Vanja Milinković-Savić i Marko Ilić, osim ako u narednom periodu ne zablista još neko.

Kako Piksi igra sa trojicom u centralnom delu odbrane, štoperi su bili Milenković, Miloš Veljković, Strahinja Pavlović, Matija Nastasić, Stefan Mitrović i Uroš Spajić. Novih defanzivaca teško da ima na mapi, pa je jasno u kom pravu bi išao izbor. Slično je i za krilne bekove, na levoj strani su Kostić, Filip Mladenović i Mihailo Ristić, na desnoj Darko Lazović, Radonjić i Andrija Živković. Priliku iz senke bi vrebali Aleksa Terzić i Veljko Birmančević.

Najmanje dilema definitivno ima u špicu, mesta su kaparisana za Mitrovića, Vlahovića i Jovića, momke koji su pozivani za sve duele i redovno su igrali. Iza njih takođe „zakucano“ deluju Tadić i Sergej Milinković-Savić, ali i Filip Đuričić, koji je uz Živkovića često pokrivao i celu desnu stranu.

Najviše „mozganja“ biće oko sredine terena, gde su se najviše nametnuli Nemanja Gudelj i Saša Lukić, a tu je delovao i SMS, dok pretenduju i Marko Grujić, Nemanja Maksimović, Uroš Račić, pa i Ivan Ilić, ali za sve teško da će biti mesta u avionu za Katar.

Do puta bi Srbiju moglo da čeka i 10 utakmica, što prijateljskih, što takmičarskih u novom ciklusu Lige nacija, uz poslednje provere pred Mundijal na jesen 2022. godine, kao poslednji filter za konačan spisak od 23 igrača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here