Youtube/Printscreen

Vođa Al Kaide Ajman al Zavahir ubijen je tokom proteklog vikenda, a vest je javnosti u utorak saopštio predsednik SAD Džozef Bajden. U medijima se uveliko nagađa ko bi mogao doći na njegovo mesto na čelo ove terorističke organizacije, a prema očekivanjima tri kandidata imaju najveće izglede za to.

Jedan od izglednijih kandidata je Said al Adel, bivši pripadnik egipatskih specijalnih snaga i visokorangirani član organizacije. SAD su raspisale nagradu od 10 miliona dolara za informacije o njemu.

Al Adel je bio osumnjičen za učešće u atentatu na egipatskog predsednika Anvara Sadata 1981. godine i napustio je Egipat 1988. godine kako bi se pridružio borbi protiv Sovjetskog Saveza u Avganistanu.

Učestvovao je u planiranju napada na američke ambasade u Najrobiju i Dar as Salamu, i uspostavio je trening centre u Sudanu, Pakistanu i Avganistanu. Nakon ubistva Osame bin Ladena bio je zadužen za vođenje organizacije do izbora novog vođe.

Jezid Mebarek, poznat kao Abu Ubajdah Jusuf al Anabi, od 2020. godine je vođa islamskog Magreba. Njegovog prethodnika na ovoj poziciji ubile su francuske snage.

Ranije je vodio medijske operacije za Al Kaidu islamskog Magreba i 2013. godine je pozvao na napade na francuske interese, nakon što je Pariz poslao vojsku da ugasi pobunu u Maliju.

Mebarek ima 53 godine i veteran je građanskog rata u Alžiru. Ipak, njegov problem bi mogao biti da organizacija koju trenutno vodi gubi tlo pred novim grupama koje su se javile u regiji Sahela, ali i manjak harizme.

Abd Al Rahman al Magrebi je marokanskog porekla, pre nego što je otputovao u Avganistan gde je vodio Al Kaidino medijsko krilo, studirao je softversko programiranje u Nemačkoj.

Oženjen je kćerkom ubijenog lidera Al Kaide Zavahirija, a dokumenti otkriveni prilikom ubistva Osame bin Ladena otkrili su da je bio jedna od nada organizacije. Obavljao je i dužnost generalnog menadžera u Avganistanu i Pakistanu, piše France 24.

Podsećamo, ubistvo Ajmana al Zavahirija je najveći udarac na Al Kaidu od ubistva Osame bin Ladena 2011. godine. Bajden je, povodom ubistva al Zavahirija, rekao da je operacija planirana nekoliko meseci i da je on dao konačno odobrenje za “precizni udar”.

– Sada je pravda zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema – rekao je Bajden obraćajući se iz Bele kuće.

Predsednik SAD je dodao sa će ubistvo Al Zavahirija doneti olakšanje porodicama skoro 3.000 žrtava terorističkog napada u SAD 11. septembra 2001. godine.

Bajden je naglasio da Avganistan nikada više neće biti bezbedno utočište za teroriste.

– Bez obzira na to koliko će dugo trajati, bez obzira na to gde se krijete, ako ste pretnja našem narodu, SAD će vas naći i likvidirati – rekao je Bajden, preneli su strani mediji juče.

Bajden je podsetio i da je al Zavahiri, pored napada na kule Blizankinje u SAD 2001, učestvovao i u organizovanju drugih nasilnih akata, uključujući samoubilački bombaški napad na američki razarač “US S Cole” u oktobru 2000. godine, kada je stradalo 17 američkih mornara, kao i napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, u kojima je ubijeno 223 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here