EPA/Zsolt Szigetvary
Mađarski premijer Viktor Orban

Samo oko dvadeset odsto mladih Mađara glasa za vladajuću stranku Fides, piše Dojče vele. Premijer Viktor Orban to želi da promeni – preko društvenih mreža i desničarskih influensera.

“Većina Mađara ima desničarski sistem vrednosti”, kaže mlada Mađarica na video-snimku. “Mi želimo da ti ljudi hrabro iznesu svoje mišljenje, ne samo kod kuće, za trpezarijskim stolom, već i na Fejsbuku”, poručuje hvaleći kurseve budipeštanske medijske agencije Megafon.hu. “Od Tebe pravimo profesionalnog Fejsbuk-ratnika”, obećava instruktorka.

Već oko 500 Mađara se prijavilo za četvorodnevne, besplatne kurseve. Sa 200 kandidata su već obavljeni razgovori, a njih 90 bi trebalo da dobije materijal za obuku.

“Trenutno je sve zamrlo”, kaže osnivač Megafona, Ištvan Kovač na video snimku, pred praznim stolicama u prostorijima svoje agencije, “zbog pooštrenih mera u borbi protiv pandemije”. Kovač je izdanak podmlatka stranke Fides i već je uveliko aktivan u kampanji za parlamentarne izbore, koji se održavaju sledeće godine. “Izbori će se odlučivati na Fejsbuku”, naglašava osnivač Megafona, “i tamo moramo da budemo bolji od levičara.”

Ištvan Kovač voli jake reklamne slogane, on govori o “cunamiju levičarsko-liberalnog mišljenja”, koji mora da se zaustavi. Sebe vidi kao deo “svetske konzervativne revolucije” à la Tramp. Od Amerikanaca je, kaže, naučio kako se koriste društveni mediji.

Kako privući mlade glasače?

Uz pomoć Fides-influensera sada bi trebalo dopreti do Mađara koji se informišu “putem pametnih telefona dok čekaju u redu”, objašnjava Kovač. Dakle radi se o mladim ljudima. Oni su do sada zaobilazili mađarsku vladajuću stranku.

Prema podacima instituta za ispitivanje javnog mnjenja Medián, samo 22 odsto glasača mlađih od trideset godina je svoj glas davalo Fidesu. Tradicionalni glasači šefa vlade, Viktora Orbana, i dalje su “stariji ljudi, koji žive u malim selima, kao i manji broj visokoobrazovanih”, objašnjava Andraš Biro-Nađ, direktor instituta za politička istraživanja Policy Solutions u Budimpešti.

Poslednjih meseci Fides je izgubio i pola miliona birača. Razlog za to je briselska seks-afera sa Jožefom Šajerom. Fidesovog poslanika u Evropskom parlamentu uhvatila je policija na jednoj ilegalnoj gej-seks-žurci.

Ne samo da je prekršio korona-propise, već je u rancu imao i drogu. Porodični čovek je preko oluka pokušao da pobegne. “To što je učinio naš kolega Jožef Šajer nije u skladu sa vrednostima naše političke zajednice”, kratko je prokomentarisao premijer Orban. Šajer je napustio stranku.

Nakon što su Fejsbuk i Tviter blokirali naloge bivšeg predsednika SAD, Donalda Trampa, mađarska ministarka pravosuđa Judit Varga se žalila da je američka kompanija “tajno i iz političkih razloga” i njen Fejsbuk profil učinila manje vidljivim za korisnike.

“I državni funkcioneri bi mogli da budu isključeni iz onlajn-prostora”, kazala je i najavila da će regulisati rad internet-giganata. “Tehnološki giganti mogu da odluče ishod izbora”, istakla je Judit Varga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here