Ko u Srbiji trguje citostaticima, dok oboleli umiru?

0

Isidora Bjelica: Meni je cilj da bez obzira na golgotu koju trpim da promenim odnos prema bolesnicima
 

Kada ste odlučili da pokrenete peticiju za lečenje onkoloških pacijenata?
Na neki neobičan način mojih pola miliona pratilaca na netu misli da mogu da se izborim za sve, pa je tako njih skoro hiljadu molilo da se založim za to da pacijenti imaju pravo na svoje besplatne citostatike, iako terapiju primaju privatno. Na žalost u praksi nemate na to pravo bez obzira na knjižicu i dijagnozu. Tako da ljudi beskrajno puno plaćaju citostatike da bi ih zbog određenih boljih premidekacija i uslova primili privatno, a na onkologiji su strašne gužve.

 

Javne ličnosti kriju da boluju od raka

Koliko je teško u Srbiji lečiti se od raka? A koliko je teško zauzeti se kao javna ličnost za bolje uslove lečenja?
To je svugde teško. Ta bolest je strašan tabu, kada obznanite da se lečite trpite jednu vrstu izolacije i zato dosta javnih ličnosti to krije. Razumem ih, ali meni je cilj bez obzira na golgotu koju trpim da promenim odnos prema bolesnicima i da srušim taj tabu. Nije sramota biti bolestan, sramota je ne pomoći bolesnom.

Da li ste kontaktirali Ministarstvo zdravlja i šta su Vam odgovorili?

Javno smo se obratili iz parlamenta u nadi da će se ova nepravda ispraviti, ali za sad nema odgovora.

Da li zainteresovani građani mogu da potpišu peticiju i gde?

Svi zanteresovani mogu da potpišu peticiju OVDE.

Koliko oboleli u Srbiji znaju o mostu između integrativne i klasične medicine, tj, spoju alternativnog i klasičnog lečenja raka (o čemu govori i Vaša poslednja knjiga)?
Jako malo, i to je veliki problem. U Americi jedan integrativan lekar nužno prati onkološke bolesnike. Kod nas je dijalog između oficijelne i alternativne medicine nepostojeći. Zato je moja knjiga "Spas 2" jedina koja se tim bavi. Dok god je ovo neizlečiva bolest jedino se zajedničkim snagama može ozdraviti.

 

Da li mislite da birokratija staje na put lečenju onkoloških bolesnika i kakvo rešenje predlažete?
Pa, to je vrlo jednostavno. Jednim dekretom i dogovorom između fonda i ministarstva bi onkološki bolesnici dobili pravo na svoje lekove bez obzira na mesto primanja. Njihov jedini argument protiv toga je da bi moglo doći do zloupotreba. Kakvih? Da onkološki bolesnik preproda svoje lekove? Apsurdno. Naprotiv ja imam podatke da upravo sada dolazi do zloupotreba jer neko trguje lekovima onih koji treba da ih dobiju, a prinuđeni su da ih kupe zbog privatnog primanja terapije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here