pixabay.com

Visina plata u Srbiji je redovna tema – među građanima, privrednicima, ali je to tema o kojoj redovno govore i političari i državni funkcioneri. Da će prosečna plata dostići pet stotina evra – to je obećanje staro više od tri godine, ali se sada najavljuje novi rast plata u javnom sektoru do kraja godine. Za razliku od javnog, u privatnom sektoru su zarade i dalje dosta niže – 320 evra. Jaz već postoji, a ekonomski analitičari upozoravaju da bi uskoro mogao da bude i veći ukoliko se privredni ambijent ne poboljša, piše N1.

Ko zarađuje više – zaposleni kod privatnika, odnosno u privatnom sektoru ili građani Srbije koji rade za državu? Plate u javnom sektoru veće su za čak 15 odsto, a za oko 500.000 ljudi koji u tom sektoru rade iz vrha države najavljena su nova povećanja plata. Koliko – još uvek se ne zna, ali predsednica Vlade uverena je da posao u javnom sektoru, uprkos statistici, nije primamljiv.

– Neću se složiti da je posao u javnom sektoru danas u Srbiji primamljiviji nego posao u privatnom sektoru. Mi imamo izuzetno velike izazove da zadržimo ljude, kvalitetne ljude u javnom sektoru, zato što imaju i bolje prilike i bolja primanja u privatnom sektoru – rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Prema istraživanju Mreže za poslovnu podršku, prosečna plata za sve one koji rade u privatnom sektoru je oko 38.000 dinara, što je za oko dvadeset hiljada dinara manje od proseka plata u javnom sektoru. Analitičari uveravaju da će jaz između plata biti i veći.

– Do 2011-2012. javni sektor je imao zarade veće od 20 do 25 odsto, mi sada vidimo da te zarade idu ka tome da će razlika biti oko 32 do 33 odsto. To naravno nije dobro, jer to pokazuje da je obrtna moć privrede mala i da je njen potencijal za rast mali. Taj spori rast zarada, zapravo, pokazuje da ako projektujemo stvari na neki duži period od pet, deset petnaest godina, da je realna zarada od 500 evra u privredi – dostižna tek za deset ili više godina! -kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Profesor Ekonomskog fakulteta, Milojko Arsić, za N1 kaže da će Vlada povećanjima u javnom sektoru “pogurati” prosek plata u zemlji ka, više puta najavljivanih, 500 evra. Arsić navodi da će pre toga uslediti razgovori sa MMF-om.

– Vlada na drugoj strani vodi računa i o političkim interesima, izbori su uskoro, a jedno od važnih političkih obećanja je da će plate dostići 500 evra, tako da oni sada polaze sa različitih pozicija. Vladi je veoma stalo da plate krajem godine budu veće od 500 evra, taj rast je visok, više nego što privreda raste i ove, ali i nego što će rasti naredne godine, znači nije u skladu sa ekonomskim mogućnostima naše zemlje – smatra on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here