Koaliciji treći mandat!

B. C. - Vesti
0
EPA/Mick Tsikas
Premijer Australije Skot Morison

Čudo se dogodilo! Koalicija Liberalne i Nacionalne stranke dobila je pravo da treći put zaredom formira Saveznu vladu Australije. Ovako glasi za sada još nezvanični, ali potpuno pouzdani rezultat federalnih izbora, koji su održani minule subote. Pobedu je proglasio i premijer Skot Morison, koji je zadržao poziciju uprkos procenama raznih anketa da Laburisti imaju veće šanse za pobedu.

– Uvek sam verovao u čuda. Večeras stojim pored tri najveća čuda u mom životu, moje supruge i moje dve ćerke, a sada nam se dogodilo još jedno! Koliko je dobra Australija i koliko su dobri Australijanci! Ovo je najbolja zemlja na svetu – ushićeno je uzviknuo Morison.

– Ovo je pobeda za sve vas koji ste pratili rezultate u svojim domovima, za moju vladu i mene, za sve u mom timu i za sve koji ste nas podržali. Sve ovo večeras nema veze sa mnom ili sa Liberalnom strankom, već sa svakim Australijancem koji želi da ga njegova vlada smatra za najvažnijeg. A, sada nas sve čeka veliki posao da ovu zemlju učinimo još boljom za život. Bože, blagoslovi Australiju!

Nekoliko minuta posle ponoći, kad je Morison izgovorio pobedničke reči, još se nije znalo da li će Koalicija sama formirati kabinet ili će morati da se osloni na jednog ili dva nezavisna kandidata, ali je bilo apsolutno jasno da su Liberali i Nacionalisti pobedili ne samo suparnika, već i prognoze raznih agencija za ispitivanje javnog mnenja, koje su nagoveštavale trijumf Laburista.

Stoga, u izbornoj večeri, nekoliko minuta pre ponoći, lider opozicije Bil Šorten priznao je poraz i podneo ostavku ne mesto prvog čoveka Laburističke stranke, koja već treći put uzastopno trpi poraz na federalnim izborima.

– Ne želim da podgrevam lažnu nadu, iako još milioni glasova treba da se prebroje. Ipak, jasno je da Laburisti neće moću da formiraju Vladu – poručio je utučeni Šorten i saopštio javnosti da je čestitao rivalu. – Pozvao sam Skota Morisona i čestitao mu na pobedi. Njemu, njegovoj supruzi Dženi i njihovim ćerkama želim sve najbolje. Izmad svega, poželeo sam Morisonu sreću i hrabrost u vođenju naše zemje u budućnosti, jer su nacionalni interesi iznad svega ostalog – poručio je Bil Šorten.

Dosadašnji lider Laburista istakao je da je došlo vreme za promene u njegovoj stranci.

– Iza nas je veoma teška kampanja, na momente je bila čak i otrovna. Ali sada, kad je sve završeno, svi imamo obavezu da ispoštujemo volju australijskog naroda i doprinesemo nacionalnom jedinstvu. Što se mene tiče, ostaću poslanik za sedište Marbirong u Melburnu, ali neću biti kandidat za lidera Laburista na narednom stranačkom izjašnjavanju – istakao je Bil Šorten, dok ga je zadivljenim pogledom posmatrala njegova supruga Kloi.

Narednih dana analize će pokazati gde se tačno krije ključ pobede Koalicije. Ipak, ono što je već sada jasno jeste činjenica da su Liberali dobili Kvinslend, a da su njihovi koalicioni partneri iz Nacionalne stranke zadržali sva svoja sedišta iz prethodnog saziva Parlamenta.

Podrška krosbenčera

Prema nepotpunim rezultatima iz prvih nedeljnih sati, Laburisti i Nacionalisti imaju sigurna 74 poslanička mesta u Donjem domu Parlamenta. Za formiranje Vlade potrebna su im još dva koja će lako dobiti u pregovorima sa nezavisnim krosbenčerima koji şu u izbornoj noći sa sigurnošću dobili šest mandata.

S druge strane, Laburisti imaju sigurnih 66 poslanika, što je daleko manje od 72 iz prethodnog saziva, a većinu ne mogu da formiraju sve i da im se priključe svi nezavisni kandidati ili da dobiju pet sedišta koja u nedelju u 7.00 ujutro još nisu bila poznata. 

Abot ispao iz Parlamenta

U noći velike pobede, Liberalna stranka pretrpela je i jedan težak udarac. Posle četvrt veka ova stranka izgubila je sedišta Varinga na severu Sidneja, koje je duže od dve decenije držao bivši premijer Toni Abot. Njega je na izborima pobedila nezavisna kandidatkinja Zeli Stegal, označavajući time verovatno i kraj Abotove političke karijere.

Za razliku od njega, stolicu u Parlamentu zadržali su ministar unutrašnjih poslova Piter Daton i državni blagajnik Džoš Frajdenberg, uprkos velikom gubitku glasova u odnosu na 2016. Daton je osvojio sedište Dikson u Kvinslendu, sa samo 0,24 odsto glasova prednosti u odnosu na rivalku Eli Frans iz Laburističke stranke, dok je Frajdenberg odbranio Kujong sa nešto većom prednošću u odnosu na konkurente.

Preminuo bivši premijer Houk

Nekadašnji premijer Australije Bob Houk preminuo je u 89. godini. Houk je bio na ovoj fukciji od 1983. do 1991. godine i jedan je od premijera sa najdužim stažom.

Si-En-En je preneo reči njegove supruge koja je opisala svog muža kao najvećeg Australijanca u posleratnoj eri.

– Bob Houk i Pol Kiting i njihove vlade modernizovale su australijsku ekonomiju, krčeći put za neviđeni ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta – navela je gospođa Houk u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here