EPA/Christian Bruna
Rjoju Kobajaši

Japanski takmičar u skijaškim skokovima pobednik prva tri nadmetanja na čuvenoj “Turneji četiri skakaonice”, a u istoriju može da uđe u nedelju u Bišofshofenu u Austriji.

 

Japanac Rjoju Kobajaši (22) junak je tradicionalnih novogodišnjih skokova koliko to beše i njegova zemljakinja Naomi Osaka (21), koja je trijumfom na Ju-Es openu prošle godine postala prva japanska tenisrka s pobedom na nekom turniru za Grend slem. Dok ona sanja i podvige na ostala tri od četiri najznačajnija takmičenja belog sporta, njen zemljak već u nedelju može da ostvari nordijski Grend slem na 67. “Turneji četiri skakaonice”.

Ako posle pobeda u Oberstdorfu, Garmiš-Partenkirhenu i Inzbruku bude najuspešniji i u Bišofshofenu, staće rame uz rame s Nemcem Svenom Hanavaldom (2002) i Poljakom Kamilom Stohom (2018), jedinima koji su Zlatnog orla za ukupnog pobednika prigrabili sa sva četiri trijumfa.

Ne bi, međutim, bio prvi kome je takav Grend slem izmakao na poslednjoj skakaonici. Poslednji put tako je prošao Finac Jane Ahonen 2005, a pre njega Kazujoši Funaki 1998, jedini Japanac pobednik Turneje. Isto se 1963. dogodilo Norvežaninu Toralfu Enganu, a 1959. Helmutu Reknagelu, takmičaru Istočne Nemačke.

Među takvim asovima svakako da je najzanimljivija priča o Japancu Jukiju Kasaji. I on je bio pobednik prva tri takmičenja 1972, ali se uoči ogledanja u Bišofshofenu odlučio da napusti Turneju da bi se što bolje pripremio za Zimske olimpijske igre pred domaćom publikom u Saporou mesec kasnije. Isplatilo mu se. Postao je prvi Japanac koji je uzeo zlato na zimskim igrama.

U Bišofshofenu je slavio Norvežanin Bjern Virkola, a Zlatni orao je otišao u ruke njegovog zemljaka Ingolfa Morka, pobednika u ukupnom poretku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here