T. Trajković
Ljubav i istorija: Ivana Dudić i Miloš Đurović

Poslednje tople i sunčane dane u Beogradu iskoristila je ekipa serije “Crveni mesec” da prošeta centralnim ulicama srpske prestonice. Glumci serije, koja će se od 7. oktobra emitovati na televiziji Pink, u kočijama i raskošnim kostimima izazvali su pravo oduševljenje Beograđana koji su se zatekli u utorak u Knez Mihailovoj ulici.

Time je na simboličan način najavljen početak emitovanja telenovele od 120 epizoda, ispunjene ljubavnim, političkim i špijunskim intrigama. Kako najavljuju producenti “Crvenog meseca”, reč je o ogromnom projektu kakav do sada u Srbiji nije rađen.

Glavne uloge pripale su glumcima mlađe generacije Ivani Dudić i Milošu Đuroviću, a pored njih publika će imati priliku da gleda i Olgu Odanović, Ninu Grahovac, Aleksandra Srećkovića Kuburu, Ivana Zablaćanskog, Lepomira Ivkovića, Iskru Brajović, Jelenu Gavrilović i mnoge druge.

Ivana Dudić istakla je za “Vesti” da ima veliku tremu pred početak emitovanja.

– Ovo je prvi put da sam u glavnoj ulozi, i to u ovako ogromnom projektu. To je 120 epizoda, 120 večeri ću biti u domovima ljudi, to nije mala stvar. Sa ovom serijom dolazi i velika medijska pažnja, što je za mene velika odgovornost – istakla je lepa glumica.

Kako kaže, uživa tokom snimanja i veoma joj se dopada lik Sofije koju tumači.

– Najviše mi je privukao pažnju Sofijin odnos sa ocem, bezuslovna ljubav među njima. Ona je izuzetno bliska sa ocem, ima mogućnost i dozvolu da sa njim ulazi u debate, rasprave. To u to neko vreme početka 20. veka nije bilo svojstveno, da devojka studira, da ima pravo glasa. Sofija se za to borila, i kroz komunikaciju sa ocem je to postigla. Ono što mi se dopada je što je to vreme bilo otmenije, sporije, drugačije. Danas je sve mnogo brzo i sve prođe pored nas. Imalo se, čini mi se, više vremena da se uživa u svemu.

Kako kaže, kada krene emitovanje, najviše iščekuje reakciju svojih roditelja.

– Oni moj rad najviše prate. Takođe, zanima me kakav će utisak biti glavnih i odgovornih u ovoj seriji, jer su me izabrali, pa se nadam da ću opravdati njihova očekivanja – zaključila je Ivana.

Suprug mi je najveći kritičar

U ulozi Sofinije bake Natalije našla se Olga Odanović.

– Uživala sam u radu na ovoj seriji, u kostimima. Veoma je lepo to sve. Moj život poslednjih šest meseci je u trenerci, pa kad obučem ovaj kostim, osetim se kao žena. Meni je divno što je reč o epohi, odmah bih se vratila u taj period. Meni se sviđa kako su se žene tada oblačile. S druge strane se i ne bih vratila u to vreme, jer je to bilo doba ratova i političkih nemira – rekla je Olga za “Vesti”.

Kako kaže, specifičnost ove serije je u sudaru dva žanra, telenovele i istorijske drame. Kao i uvek, oko svog lika konsultovala se sa svojim suprugom, glumcem Draganom Petrovićem Peletom.

– Njemu najviše verujem. On je kritičar, ali je dobronameran u tome.

Olga dodaje da trenutno mnogo snima, pa nije kod kuće po ceo dan.

– Srećom, deca više nisu mala, pa nisu zahtevni. Ali mama uvek nedostaje u kući. Ne mora niko ništa da kaže, ali ja vidim kad dođem da se oni nekako ozare. Moja ćerka Lenka kaže: “Kad mama uđe u kuću, odmah je nekako drugačija atmosfera. Tata samo piše nešto i ćuti.” Šta da vam kažem, to je neka ženska energija.

Savladao strah od jahanja

Uloga mladog oficira Stevana Kalinića pripala je mladom glumcu Ivanu Zablaćanskom, sinu pokojnog glumca Milenka Zablaćanskog.

– Igram potporučnika, Apisovu desnu ruku. Ovo mi je jedan od dražih likova. Ima u njemu dosta “mesa”. Rastrzan je između toga šta oseća prema jednoj devojci i onoga šta mu je dužnost u okvirima službe – objasnio je za “Vesti” Zablaćanski.

Dilema koju ima njegov lik je za njega bila najinspirativnija za rad.

– On se lomi između važnih životnih stvari. Bilo mi je zanimljivo da ga pred publikom opravdam.

Tokom snimanja je, kaže, savladao i neke svoje strahove.

– Na primer, plašio sam se da se popnem na konja i da počnem da jašem. Ali uspeo sam da pobedim samog sebe.

Raduje se početku emitovanja, a najviše kritici svoje majke.

– Ona mi uvek kaže šta misli o tome što radim i uvek je iskrena. Mnogo puta se i nismo složili u mišljenju, ali to su konstruktivne rasprave. Jedva čekam da čujem i šta će reći moji prijatelji sa kojima sam odrastao.