Lična arhiva
Mama najveći oslonac: Jelena Magić sa Markom

Odluka američkih zdravstvenih službi da zbog trenutne pandemije korona virusa ne prima na lečenje ljude iz inostranstva, nova je prepreka koja se našla pred Markom Magićem, srpskim mališanom iz Melburna, koji je već trebalo da otputuje u Njujork na specijalističko lečenje.

Ovu vest iz porodice Magić za naš list podelila je Jelena Magić, majka dvogodišnjeg Marka koji se već preko godinu dana bori protiv teškog oblika tumora – visokorizičnog neuroblastoma.

Kako Australija ne izdvaja sredstva za lečenje ove retke bolesti, porodica Magić je bila primorana da se apelom obrati australijskoj javnosti, a medijsku podršku pružile su i „Vesti“ uz čiju pomoć su sakupili velika finansijska sredstva za Markovo lečenje. Međutim, svaki dan kao da je novi izazov u lečenju malog Marka, pa su se sada pojavili novi, neplanirani problemi.

– Htela sam samo da vam javim da je Marko završio planiranu terapiju i svi testovi su uredni, što nam je svima donelo veliko olakšanje – kaže Jelena Magić za „Vesti“ i dodaje:

– Nažalost, put u Ameriku je odložen, jer je bolnica odlučila da zabrani dolazak svih stranih pacijenata, dok se situacija oko virusa korona ne smiri. Ne znamo šta to tačno znači za nas, jer po protokolu prva vakcina treba da se primi u roku od šest nedelja od skeniranja.

Malo biće, velka snaga: Marko Magić

Porodici sada predstoje novi razgovori sa lekarima koji prate Markovo lečenje, kako bi se pronašao način da što pre dođe do neophodnog puta u Ameriku. Zbog globanog širenja virusa korona, Amerika je zatvorila svoje granice za avionske letove iz Evrope, a moguće je da narednih dana slične mere uvede i Australija. Samim tim i Markov odlazak u Njujork je i te kako neizvestan.

– Kod nas nikad ništa jednostavno. Čim se čovek malo opusti život odluči da ga vrati u realnost. Smejala bih se da sve ovo nije mnogo tužno, poverila nam je Markova majka, dodavši:

– Na sreću, za sada smo svi dobro. Pokušavamo da ograničimo kontakte sa većom grupom ljudi i smanjimo izlaske iz kuće. Primorani smo da shvatimo kako korona virus deluje i zaista se ozbiljno odnosimo prema njemu. Poznato je da Markov imuni sistem nije 100 odsto dobar i zato ne želimo da bilo šta prepustimo slučaju.

U nastavku razgovora sa ovom mamom herojem, koja je uz sina svaki korak njegovog lečenja preživljavala i sama, Jelena podseća da je u januaru Marko prošao kroz velike teškoće kada mu je zdravlje bilo narušeno zbog infekcije pluća, zbog čega je čak bio u bolnici.

– Pokušavamo sve što možemo da ga zabavimo kod kuće. Tek nakratko smo izlazili iz kuće do obližnjeg parka. Pokušavamo takođe da ga naučimo kako ponovo da se hrani. Zaista je teško, jer se on do sada samo hranimo na flašicu mlekom i enteralnom ishranom, kroz cev priključenu u stomak. Uspeo je da napravi manji pomak u tome, ali pred nama je i dalje veliki put da dođemo do cilja da samostalno uzima hranu – kaže Jelena Magić i poručuje čitaocima „Vesti“:

– Trudimo se da uvek budemo pozitivni i hvala vam još jednom što mislite na nas i što pratite dešavanja oko Markovog lečenja. Šaljemo vam najlepše pozdrave i zagrljaje.

Uživanje sa braćom tokom leta

Novac nije prepreka

Podsećanja radi, terapijom koja je trenutno dostupna u Australiji, šanse za Markovo preživljavanje su i dalje oko 50 odsto, a nada u spas se ukazala u vidu vakcine za prevenciju širenja neuroblastoma, koju je proizvela njujorška klinika Memorial Sloan Kettering.

Spasla je život skoro svoj deci koja su je do sada primila. Nažalost, vakcina je dostupna jedino u toj ustanovi. Kao inostrani pacijenti, Marko i njegova porodica moraće da odvoje čak 350.000 dolara (oko 221.500 evra) za pokrivanje troškova lečenja koje traje godinu dana. Ova suma uključuje cenu same terapije kao i privremeni boravak u Americi tokom perioda lečenja.

Zahvaljujući dobrim ljudima širom sveta novac je prikupljen, ali je novonastala situacija, još jednom poremetila sve planove porodice Magić.

Vakcina jedina sigurnost

Memorial Sloan Kettering klinika je, prema rečima majke Jelene, jedna od najboljih (ako ne i najbolja) bolnica za istraživanje i lečenje tipa raka kakav je napao i njenog sinčića. Vakcina je deo njihove kliničke studije koja traje još od 2009. Pet godina kasnije su objavili rezultate prve faze te studije koji su pokazali da čak 90 odsto dece koja su je primila tokom studije je i dalje bilo zdravo tri godine kasnije, što je neverovatan rezultat. Zato su Magići sve svoje nade položili upravo u otkriće američkih stručnjaka i ne žele da odustanu.