Tanjug/AP
Premijer Hrvatske Andrej Plenković

Najnovije veličanje ustaštva na obeležavanju godišnjice formiranja HOS-a, u nedelju u Splitu, ponovo je izazvalo različita reagovanja u Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenković je to osudio, ali je očigledno da nema političke snage da ovo pitanje reši do kraja, piše zagrebačka N1 tv na svom sajtu.

U osvrtu na ovaj događaj, navodi se da premijer Plenković nema ništa sa sudskom praksom, ali može da promeni zakone. Nije, međutim, izgledno da će se za sada nešto bitnije promeniti, konstatuje ovaj mediji i dodaje da je “očito da Plenković nema političke snage i hrabrosti da reši ovo pitanje do kraja”.

Podseća se da je u prošlom mandatu Plenkovićeve vlade osnovano Veće za suočavanje s prošlošću koje je trebalo da odluči o ovim pitanjima, ali su zaključi tog veća umesto rešenja uneli novu zbrku.

Dobijene su, kažu, smernice koje se mogu dvojako tumačiti i, iako postoje presude Ustavnog suda koje su vrlo jasno rekle da je pozdrav “za dom spremni” protivustavan, postupanja policije i sudova su različita.

Nedvosmisleno je da Plenković neprestano osuđuje ustaški režim, pozdrave i simbole, konstatuje N1 i pita koga se premijer boji kad 2022. godine ovo pitanje ne želi da reši do kraja.

Pitanje je, kažu, i da li su njegovi partneri, predstavnici naroda žrtava, spremni da uskrate podršku ukoliko se ovo pitanje ne reši, a što oni traže već dve godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here