EPA/Petrit Prenaj

Analiza Prištinkog instituta za političke studije (PIPS) i Fondacije “Konrad Adenauer” „Međunarodna politika i dijalog između Kosova i Srbije: percepcija građana Kosova“, pokazuje da 69 odsto građana zahteva da se dijalog sa Srbijom završi priznavanjem Kosova u postojećim granicama, 44 odsto njih misli da bi nova vlada trebalo da ukine poreze na srpske proizvode, svega jedan procenat više, njih 45 odsto, misli drugačije, prenosi Koha.

Prema ovom istraživanju, SAD se smatraju glavnim saveznikom Kosova na međunarodnom planu, dok je Nemačka glavni saveznik u EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i dalje je najdraža ličnost među Albancima, slede je predsednik SAD Donald Tramp i turski predsednik Erdogan.

Za razliku od toga 73 odsto građana srpske zajednice favorizuje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prema rezultatima ankete 14 odsto ispitanika za sada ne želi da se potpiše sporazum sa Srbijom, dok 69 odsto želi da Srbija prizna Kosovo kao državu u postojećim granicama, navodi jedan od istraživača PIPS-a Butrint Beriša.

„Glavna opcija za ispitanike je da Kosovo traži priznanje od Srbije u okviru postojećih granica, to je ideja koju su predložile neke političke stranke, dok je druga opcija poželjnija, kod ispitanika, a to je da Kosovo ne potpiše sporazum u ovom trenutku, već da sačeka povoljniji trenutak”, kaže Beriša.

Blizu 39 odsto anketiranih ocenjuje da je tema razmene teritorija oslabila položaj Kosova u dijalogu sa Srbijom, dok 45 odsto ispitanika smatra da to nije imalo uticaja.

Na pitanje kako bi nova vlada trebalo da se ponaša prema porezu od 100 odsto, na osnovu odgovora ispitanika, 44 odsto želi da se takse ukinu, dok blizu 45 odsto ispitanih građana žele da one i dalje ostanu na snazi.

Formiranje ZSO bi za Kosovo bio rizik smatra 63 odsto građana, pokazuju rezulati, dok 28 procenata misli suprotno.

Da će Kosovo postati članica EU 2025. godine veruje 48 procenata ispitanika.

Prema istraživanju 34 odsto ispitanika nezadovoljno je kosovskom spoljnom politikom i diplomatijom, dok je 30 odsto zadovoljno, a isto toliko nema stav o tome.

Čak 76 odsto građana veruje da državnost Kosova dugoročno ne zavisi od srpskog priznanja.

Prema istraživanju, 60 odsto stanovnika Kosova smatra da je NATO međunarodna organizacija koja najviše pomaže Kosovu od 1999. godine, a sledi EU sa 20 odsto.

Istraživanje „Međunarodna politika i dijalog između Kosova i Srbije: percepcija građana Kosova“ sprovedeno je u 33 kosovske opštine i obuhvatilo je 1.200 ispitanika.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here