Tanjug

Nema znakova da je Srbija uspela da obezbedi povlačenje priznanja Kosova kod zemalja koje su već priznale nezavisnost, kažu zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova kosovske Vlade kao odgovor na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da postoje države koje su spremne da povuku priznanje Kosova, prenosi prištinska Koha.

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti kaže da “preteće izjave srpskih vlasti koje dolaze uoči nastavka dijaloga sa Kosovom imaju za cilj da potkopaju ovaj proces” i naglašava da kosovska diplomatija nema jasnu strategiju u blokiranju napora Srbije u osiguranju povlačenja priznanja Kosova kod određenih zemalja.

Prema obavezama potpisanim u Beloj kući u Vašingtonu, Kosovo je 4. septembra 2020. godine preuzelo obavezu da se ne prijavljuje za članstvo u međunarodnim organizacijama u roku od godinu dana, dok se u istom vremenskom periodu Srbija obavezala da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Vlade Kosova navodi se da “Srbija nažalost neprestano dokazuje da se ne pridržava Vašingtonskog sporazuma i nastavlja svoju destruktivnu politiku u odnosu na Kosovo”.

“Nemamo nikakav signal da je Srbija zaustavila kampanju za obustavljanje priznanje Kosova. To je žalosno i loše utiče na napredak dijaloga koji se očekuje. Pristup Kosova i dalje ostaje konstruktivan. Vlada Kosova je posvećena i svakodnevno ozbiljno radi na jačanju međunarodnog subjektiviteta Republike”, ističe kosovsko ministarstvo.

Međutim, ovo ministarstvo nije navelo da li ima saznanja o zemljama u kojima je Srbija potencijalno lobirala za povlačenje priznanja Kosova.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here