Pixabay

Čovečanstvo već decenijama detaljno ispituje Zemljinog prvog komšiju praveći planove da ga jednog dana i kolonizuje. Ipak, osim mnogo slabije gravitacije, odsustva atmosfere na koju smo navikli na našoj plavoj lopti, postoji još jedan problem koji čovek mora da reši da bi mogao da naseli Mars – koju hranu bismo mogli da gajimo?

Sposobna ne samo da preživi, već i da se razvija u veoma nepristupačnom vulkanskom zemljištu sličnog sastava kao ono koje pokriva Mars, naučnici smatraju da bi mogla da predstavlja izuzetno dobar temelj kao početna kultura.

Lucerka bi vremenom oplemenila zemlju na plantažama na kojima se gaji, a osim za hranu, njeni ostaci bi mogli da se koriste za đubrenje i dodatno obogaćivanje zemlje u kojoj bi kasnije mogli da se uzgajaju repa, rotkvice i zelena salata.

“Zbog niskog sadržaja hranjivih materija u zemljištu Marsa i visokog saliniteta vode ne bi mogli da se gaje usevi. Zbog toga je od suštinske važnosti da se dugoročno poveća hranjivost zemljišta i smanji salinitet“, navodi se u novoj studiji, objavljenoj u časopisu Plos One.

Od lucerke do salate

Prethodna istraživanja pokazala su da čak i one izuzetno izdržljive biljne kulture sa Zemlje ne bi mogle uspešno da se uzgajaju bez donošenja i dodavanja đubriva zemljištu u kojem bi rasle. Tu na scenu stupa lucerka.

Stručnjaci su utvrdili da bi lucerke mogle da rastu u regolitu Marsa bez dodavanja đubriva.

Još važnije, testirano je i kako bi se simulirani regolit sa Marsa ponašao ukoliko bi se nađubrio lucerkom. Repa, rotkvice i zelena salata – tri biljke koje zahtevaju vrlo malo održavanja, brzo rastu i nije im potrebno mnogo vode – uspešno su uzgojene u njemu.

Postoji začkoljica – potrebna je sveža, slatka voda. Na osnovu daljih eksperimenata, naučni tim misli da bi slana voda sa Marsa mogla da se tretira bakterijama i onda filtrira kroz vulkansku stenu kako bi se dobila sveža, slatka voda potrebna za uzgoj.

“Prvi put je osmišljena integrisano korišćenje biođubriva i mikroba za obradu bazaltnog regolita i slane vode kako bi se stvorili resursi za održiv uzgoj biljaka“, navode istraživači.

Uzgoj lucerke na Marsu i njeno korišćenje u oplemenjivanju tla rešilo bi mnoge logističke probleme transportovanja ogromnih količina đubriva i hrane milionima kilometara do Marsa.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here