pixabay.com

Razni istraživači već vekovima unazad pokušavaju da otkriju tajnu večnog života. Interesantna je činjenica da je u pojedinim zemljama sveta životni vek znatno duži od svetskog proseka koji iznosi 71 godinu. Predstavljamo vam listu zemalja u kojima je životni vek stanovništva najduži.

U Japanu je prosečni životni vek 83 godine. Japanci su već dugo u samom vrhu među narodima koji najduže žive. Okinava, koju često nazivaju zemljom besmrtnika, japanska prefektura koja se sastoji od stotine ostrva i ima nešto manje od milion i po stanovnika, bila je globalni centar istraživanja dugovečnosti kod čoveka. Zašto baš Okinava? Zato što u ovoj grupi južnih japanskih ostrva živi više od 400 stogodišnjaka.

Otkriveno je da velike zasluge za dugovečnost stanovnika ovih ostrva ima način njihove ishrane. U njoj dominira čuveni tofu, sir od sojinog mleka sa izuzetno visokim sadržajem proteina, patat (slatki azijski krompir), i u nešto manjoj meri riba. Izuzetno aktivan društveni život u snažnoj zajednici, tipičan za Okinavce starije starosne dobi, značajno doprinosi smanjenju nivoa stresa i snažnom osećanju pripadnosti, što je i te kako značajan faktor njihove dugovečnosti.

Za Japancima ne zaostaju ni Španci. Žive prosečno 82,8 godina. Mediteranska ishrana bogata maslinovim uljem, svežim voćem i povrćem i kvalitetnim vinom, značajno doprinosi dugovečnosti stanovnika Španije. Međutim, dug životni vek Španaca krije još jednog keca u rukavu: Sijestu. Između dva i pet po podne zatvaraju se sve radnje i kancelarije; pravi se dva do tri sata pauza od rada. Ljudi odlaze kući ili u restorane, tamo ručaju u miru, a nakon ručka imaju vremena da se opuste i da odmore. Tako svom organizmu daju dovoljno vremena da svari i najteže svarljivu hranu.

Blagostanje čuva zdravlje

Među najdugovečnijima su i Švajcarci. Prosečan životni vek u ovoj zemlji je 81 godina. Kao jedna od najbogatijih zemalja u Evropi, Švajcarska svojim stanovnicima obezbeđuje besplatan pristup visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, a snažno osećanje egzistencijalne sigurnosti i blagostanja takođe daju značajan doprinos.

Korejci uživaju do devedesete

Južna Koreja je zemlja čiji će stanovnici prema predviđanjima naučnika prvi dostići prosečan životni vek od 90 godina. Visok životni standard, snažna i rastuća ekonomija, širok i veoma ozbiljan pristup zdravstvenoj zaštiti stanovništva neki su od glavnih razloga njihove rastuće dugovečnosti.