pixabay.com

Iako možda ne deluje tako, “dostignuća” savremene civilizacije ponekad i prijaju životinjama. Recimo, ispostavilo se da majmuni u zoološkom vrtu više vole saobraćajnu buku od zvukova prirode.

Tunel opremljen senzorima postavljen je u zoološkom vrtu Korkeasari u Helsinkiju, i to je saki majmunima omogućilo da odaberu da li će slušati plejlistu sa saobraćajnom bukom, prirodom i kišom, zen muziku, ili – muziku za ples.

Dr Ilijena Hirskij-Daglas sa univerziteta Alto izjavila je: “Mislili smo da će više uživati u smirujućim zvucima, poput zen muzike, ali zapravo su više reagovali na zvuke saobraćaja”. Ispostavilo se da je to bio najpopularniji izbor među majmunima, koji su se međusobno “timarili”, a ponekad bi i zaspali, što se nije događalo u drugim slučajevima.

Koordinatorka istraživanja Kirsi Punonen rekla je da ovi zvuci oponašaju način na koji životinje prirodno komuniciraju, jer u divljini životinje “koriste siktanje, škripanje i kreštanje da bi ostale u kontaktu”.

Istraživanje je bilo deo eksperimenta čiji je cilj da se utvrdi kako se tehnologija može koristiti za poboljšanje dobrobiti životinja u zatočeništvu. Hirskij-Daglas je rekla da bi majmuni jednog dana mogli sami da kontrolišu podešavanje osvetljenja ili temperature ili, čak – da igraju igrice.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here