commons,wikimedia/Michel Chauvet
Koren cikorije

Mnogi dan počinju kafom, iako ona može izazvati osjećaj anksioznosti, povišen krvni pritisak, glavobolju, nesanicu. Zbog svega toga, sve su popularnije različite zamene za tradicionalnu kafu.

– Biljke sa lepim imenima sugerišu lekovitost, lepo je početi dan sa čajem. Lepo je popiti čaj od miloduha, koprive, ali sa ruzmarinom i žalfijom treba biti oprezan zbog visokog pritiska. Preporučljiva je i nana. Te biljke sadrže esencijalne materije koje nas razbuđuju, a ne sadrže kofein – rekao je narodni travar i novinar Momčilo Antonijević.

Napominje da zeleni čaj sadrži kofein, ali je zdrav, pa ko želi da izbaci kafu može da pređe na ispijanje zelenog čaja ujutro. Zeleni čaj je lekovitiji od crnog. Može da se kombinuje sa đumbirom, jasminom, nanom. Pije se posle sedam do osam minuta stajanja.

– Ne treba preterivati sa zelenim čajem, dve do tri šolje je dovoljno. Nije preporučljiv za malu decu zbog kofeina, ali je odličan za studente jer pomaže koncentraciji – kaže travar.

Dodaje da se cikorija, vodopija ili konjogriz u našoj tradicionalnoj medicini koriste kao zamena za kafu, odnosno, koren biljke. Poznati naziv za tu zamenu je “divka”.

Takva zamena za kafu je bogata inulinom koji hrani pozitivne bakterije u crevima. Ipak, kako travar upozorava, ne treba da je uzimaju trudnice ili ljudi sa bolesnom žuči.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here