Unsplash

Pojedine vrste hrane i pića mogu da utiču na zdravlje zuba. Nakupljanje bakterija (plaka) može da ošteti gleđ i prouzrokuje pojavu karijesa.

Stoga bi sledeće namirnice i pića trebalo izbegavati da bi se problem sprečio.

Gazirana pića

Ova pića sadrže velike količine šećera koji nije najbolji saveznik zdravlja. Pored toga, ovi napici sadrže i limunsku i fosfornu kiselinu koje mogu prilično da oštete zubnu gleđ.

Alkohol

Ispijanjem alkoholnih pića naša usta se suše, a pljuvačka se mnogo manje luči. Ovo je izuzetno loše po zube — pljuvačka čuva zube jer spira ostatke hrane. Bilo bi dobro da posle svakog gutljaja alkohola uzmete i malo vode.

Hleb i čips

U procesu žvakanja ove hrane, one se pretvaraju u smesu koja se lepi za površinu zuba, ali i u njihovom međuprostoru. Potrebno je da nakon jela ovih namirnica detaljno oprati zube i koncem ukloniti ostatke, kako ne bi došlo do pojave karijesa.

Sladoledi, bombone, kokteli

Različite vrste slatkiša i slatkasta pića nisu baš sjajan izbor — kada ih unesemo u organizam, oslobađa se kiselina koja nije dobar saveznik u očuvanju zubne gleđi.

Tvrda hrana

Kod konzumacije tvrde hrane, nije samo reč o karijesu već u činjenici da ona vrlo lako mehanički može oštetiti zube. U tu hranu spadaju: krekeri, karamela, dvopek, tvrdo voće (jabuke ili kruške), ušećereni slatkiši, tvrde bombone, preneo je portal „Magazin novosti“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here