Pexels
Ilustracija

Hrana koju jedemo može da pomogne u održavanju dobrog zdravlja srca.

– Hrana koja je zdrava za srce sadrži hranljive supstance koje koriste kardiovaskularnom sistemu ili smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti snižavanjem lošeg LDL holesterola i triglicerida u krvi, snižavaju krvni pritisak, kontrolišu telesnu težinu i/ili poboljšavaju osetljivosti na insulin – kaže Rania Bajane, autorka knjige “The One One One Diet”.

Omega-3 masne kiseline, kalijum, kalcijum, magnezijum, vlakna, fitonutrijenti i antioksidansi najvažniji su za zdravlje srca, zbog čega su mediteranska ishrana i DASH dijeta najbolji izbor za one koji žele da održe ili poboljšaju zdravlje srca.

Jelovnik usredsređan na celovite žitarice, orašaste plodove i mahunarke, uz malo mlečnih proizvoda i masnoća zdravih za srce mogu da pomognu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti za otprilike trećinu, navodi se u studiji iz 2016. objavljenoj u “Journal of the American College of Cardiology”.

“Delish” donosi spisak namirnica koje se smatraju najgorima za zdravlje srca, a napravili su ga u saradnji sa kardiolozima i dijetetičarima.

Neke od njih bi mogle da vas iznenade. Na spisku su se našli naresci, hot dog, kečap, so, dresinzi za salatu, pahuljice, mlečne alternative sa ukusima.

Zatim, tu su pržena piletina, prženi krompirići, čips, konzervirano povrće, kapar i jogurt sa ukusom voća.

Dodali su i da je za zdravlje srca loš margarin, zatim peciva, crveno meso, beli hleb, beli pirinač, sportski napici, energetska pića, pica, gazirani sokovi, slatkiši i alkohol.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here