EPA/Vassilis Psomas
Požar u Lutrakiju u Grčkoj u maju 2021.

Eksperti programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu objavili su da su šumski požari i zagađenje šuma glavne pretnje čovečanstvu. Izveštaj je objavljen na sajtu ove organizacije. Šumski požari i zagađenje šuma imaju veoma negativan uticaj na prirodu i zdravlje ljudi.

Stručnjaci navode da zbog požara drveće može postati izvor zagađenja umesto da bude apsorber gasova sa efektom staklene bašte. Pored toga, požari dovode do zagađenja vode i otapanja glečera.

Zagađenje šuma izaziva hroničnu razdražljivost kod ljudi i utiče na kvalitet sna, što na kraju prouzrokuje pojavu srčanih oboljenja, psihičkih rastrojstva i slabljenje sluha. Eksperti su naveli da veliku pretnju predstavlja i pojava desinhronizacije ekosistema.

Ranije je naučni novinar danskog izdanja “Berlingske” Lars Henrik Ogor saopštio da je glavna pretnja životu na Zemlji supervulkan. Predsednik SAD Džozef Bajden je izjavio da su klimatske promene pretnja za čovečanstvo.

Program Organizacije Ujedinjenih nacija za životnu sredinu napravljen je 1972. godine. Uloga programa je podsticanja partnerstva u oblasti pažljivog odnosa prema životnoj sredini, kao i stvaranje osnova za poboljšanje kvaliteta života država i naroda bez ugrožavanja budućih generacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here