Grad Beograd će od sledeće godine potpuno zabraniti korišćenje plastičnih kesa, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan pozdravio je odluku i pozvao druge lokalne samouprave da slede Beograd, ali, s druge strane, iz Privredne komore Srbije (PKS) kažu da će ta mera uticati na sudbinu 150 preduzeća u Srbiji koja se time bave.

– Potpuno podržavam odluku Beograda i pozivam druge lokalne samouprave da se ozbiljno i na ovaj način efektno pozabave ovim problemom kao što to i Beograd čini – rekao je Trivan Tanjugu.

Podsetio je da je samo prihvatanjem trgovinskih lanaca da naplate plastične kesa smanjilo njihovu upotrebu i do 80 odsto.

On kaže da je beogradska odluka jedan od primera gde će se vrlo efektno pokazati kako se lako i brzo mogu doneti efikasne mere za zaštitu životne sredine i dodao da je ona rezultat saradnje ministarstva koje kroz zakon o glavnog gradu dalo priliku Beogradu za ovakvu odluku.

– Beograd je perjanica kad je u pitanju zaštita životne sredine u našoj zemlji, a u mnogim stvarima i u regionu – ocenio je ministar.

Sekretar Udruženja za hemijsku i gumarsku industriju i industriju nemetala pri PKS Dragan Stevanović navodi da u Srbiji trenutno postoji oko 150 proizvođača plastičnih kesa koji zapošljavaju oko 2.000 radnika.

Ocenio je da će mera zabrane plastičnih kesa u Beogradu, koje je najveće tržište, sigurno uticati na smanjenje proizvodnje, kao i da će se odraziti na njihovo poslovanje.

– Proizvodnja kesa je ove godine pala za 39,7 odsto u odnosu na prošlu godinu zbog najavljenih mera, ali i zbog naplate kesa u velikim supermarketima – kazao je Stevanović Tanjugu.

Kaže da za preduzeća koja se bave proizvodnjom plastičnih kesa nema alternative, te će ona, ako se zabrani korišćenje kesa u celoj zemlji, stati sa proizvodnjom.

Jedini način da održe svoje poslovanje, navodi Stevanović, jeste izvoz u Evropsku uniju, jer, objašnjava, oni nemaju zabranu upotrebu kesa, već organičeno korišćenje.

– U EU imaju ograničenje korišćenja pojedinih kesa, a to su kese od 15 do 50 mikrona, tako da su najtanje kese ostale bez ograničenja, kao i debele kese za višekratnu upotrebu – naveo je Stevanović i istakao da više od 80 odsto naših proizvođača plastičnih kesa već izvozi u EU.

Evropska unija donela je meru kojom se pojedine vrste plastike za jednokratnu upotrebu, poput slamki i pribora za jelo, zabranjuju od 2021. godine, a ministar Trivan kaže da Ministarstvo prati sve preporuke EU.

– Mi smo spremni da to primenimo kod nas u Srbiji, a do kraja ove godine pozabavićemo se promišljanjem kako to da izvedemo, dok ćemo sledeće godine najaviti mere za izbacivanje jednokratne plastike – rekao je on.

Stevanović kaže da je sve to deo Strategije EU za smanjenje plastičnog otpada do 2030. godine, kojom su, navodi on, predviđena ograničenja u primeni plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, smanjenje neke vrste plastike, kao i mere za smanjenje plastičnog otpada u moru.

Osim cilja da se smanji plastika, a najpre ona za jednokratnu upotrebu, Stevanović kaže da je državama EU predloženo da donesu plan kojim će biti obuhvaćena i alternativna rešenja kako ne bi bila ugrožena privredna proizvodnja.

1 KOMENTAR

  1. Tacno je da se u EU jos uvek upotrebljavaju plasticne kese, ali ja nigde nisam video nijednu kesu koja visi na drvecu ili på kanalima i travnjacima.
    Zato je jedini nacin da se Srbija ocisti od kesa je totralna zabrana upotrebe i drakonske kazne za one koji to nepostuju.
    Moja majka je u prodavnicu nosila svoju torbu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime